Knjiga Hirurgija

Pod nazivom “Hirurgija/Kirurgija“ iz štampe je izašla prva knjiga hirurgije u historiji Bosne i Hercegovine . Hirurgija ima 16 autora urednika, 22 poglavlja i 11 koautora, najistaknutijih hirurga iz cijele BiH.

Radi se o eminentnim stručnjacima sa pet državnih medicinskih fakulteta iz Tuzle, Sarajeva, Foče, Mostara i Banja Luke , koji su udružili svoje znanje i praksu i po ocjenama recenzenata napisali vrhunski udžbenik iz oblasti moderne hirurgije.

Knjiga sadrži 1.246 stranica i pokriva sve oblasti hirurgije a namijenjena je za usavršavanje studenata i specijalizanata ali i starijih ljekara .

Grupu autora zaslužnih za ovaj veliki projekat čine sljedeći hirurzi:

Samir Delibegović, Ismet Gavrankapetanović , Ismar Rašić, Nermir Granov, Mirsad Hodžić, Reuf Karabeg , Goran Krdžalić, Benjamin Kulovac, Ante Kvesić, Nenad Lalović, Siniše Maksimović, Radmilo Marić, Fuad Pašić, Nedžad Rustempašić, Milan Simatović i Nikica Šutalo.

Dr. Ismet gavrankapetanovic

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i jedan od autora, kaže da se radi o modernom znanju zasnovanom na personalnom iskustvu a da je posebna vrijednost u tome što je prvi put  sublimirano znanje i iskustvo  hirurga iz cijele Bosne i Hercegovine.

Naglašava da je urađen   sjajan i veliki posao od kojeg će puno koristi imati generacije studenata.

Dr.Ismar

I dr. Ismar Rašić, abdominalni hirurg iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, i jedan od autora, slaže se da je po mnogo čemu ovo izuzetno djelo:

-Dobili smo štivo koje u ovom kvantitetu i kvalitetu dosad kod nas nije postojalo. Ovo je prva kompletna knjiga tog sadržaja, tako da će oni koji će je koristiti imati na jednom mjestu koncentrisano znanje s jako puno podataka- kaže dr. Rašić.

“Hirurgiju/Kirurgiju”  objavljuju Dobra knjiga, Sarajevo i Udruženje endoskopskih hirurga BiH, a njena promocija je planirana za septembar ove godine u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banjoj Luci i Foči.