Alzheimerova bolest je teška, neizliječiva, degenerativna bolest mozga, koja može uzrokovati smrt. Povodom Svjetskog dana borbe protiv ove bolesti, u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš" upriličena je akcija besplatnog testiranja za rano prepoznavanje znakova demencije.
Akcija je organizovana u saradnji sa "Mojom klinikom" i Liječničkom-ljekarskom komorom Kantona Sarajevo.
Testirano je oko stotinu građana Sarajeva.

demencija 1

Direktorica Opće bolnice prof. dr. Sebija Izetbegović, ovom prilikom je kazala da će se ovakve akcije nastaviti i u narednom periodu. Cilj je što više podići svijest građana o važnosti preventivnog djelovanja i otkrivanja bilo koje bolesti na vrijeme.

demencija 2

"Odlučili smo da za stotinu naših građana napravimo besplatnu kontrolu. Ako rezultat testa pokaže sumnju na bilo koji stepen demencije, ispitanika preuzima ljekar koji daje upute za daljnji tretman.”, izjavila je novinarima direktorica Izetbegović.

demencija 3

Prim. dr. Emir Talirević, direktor „Moje klinike", partner projekta,
vrlo je zadovoljan odzivom građana, koji su prepoznali značaj akcije, i koji su došli u velikom broju.
Dr. Talirević je objasnio da je Alzheimerova bolest najčešći uzrok demencije.
Alzheimerova bolest je neizlječiva, ali ono što mi možemo da uradimo sa ranom detekcijom je da prepoznamo one pacijente koji možda imaju demenciju nekog drugog tipa koja jeste izliječiva, npr. vaskularna demencija, multiinfarktna demencija ili neko drugo oboljenje. S druge strane, onim pacijentima kod kojih postavimo konačnu dijagnozu Alzheimerove bolesti možemo pomoći i uputiti ih kako da duže vremena imaju kvalitetniji i samostalan život.

demencija 4

Među prvim pacijentima bio je Savo Blagojević, star 94 godine, najstariji učesnik na ovom testiranju.

demencija 5

„Došao sam da provjerim moje pamćenje. Na kraju testiranja ljekar mi je rekao da sam odlično. To mi je drago, pogotovo što imam puno godina. Volim rješavati ukrštenice. Kazali su mi da je to odlična vježba za pamćenje".

demencija 6

Naše sugrađanke, Ajša Hamula i Narija Stupar, obje preko 70 godina, inače dugogodišnje prijateljice, došle su zajedno na testiranje.
Ovo im je prvi put da su učesnici u ovakvoj akciji prevencije zdravlja.
Oduševljene su samom organizacijom. „Dođeš brzo kod doktora, ništa se ne čeka, svi su vrlo ljubazni", kaše gospođa Ajša.
„Ovakve akcije bi trebalo što češće organizirati, vrlo su korisne. Ubuduće ćemo se odazivati na svaku od njih" rekla je gospođa Narija.

Elvira Jašarbašić je dovela majku koja već godinu dana ima potvrđenu demenciju. Kaže da je ova akcija izvanredna jer omogućava da se na jednostavan način prekontroliraju pacijenti.
„Nažalost, društvo se sistemski nije organizovalo za pružanje pomoći dementnim osobama. U drugim zemljama u regionu postoje i kuće za dnevni boravak ovakvih pacijenata sa kojima se organizovano radi. Kod nas je briga o njima, a ona je cjelodnevna, prepuštena isključivo porodici, dakle, oslonjeni ste jedino na sebe.
U Kantonu Sarajevo, a mislim i šire, ne postoji niti udruženje za Alzheimerovu bolest.
Kako se radi o vrlo podmukloj bolesti koja neprimjetno nastaje, ovakve akcije su vrlo dragocjene radi pravovremenog otkrivanja. Mislim da bi društvo trebalo mnogo intenzivnije da se angažuje kada je u pitanju ova vrsta pacijenata, jer njihova bolest ne pogađa samo njih već i članove porodice koji se sami brinu o njima, iscrpljujući ih psihički, fizički i materijalno".

demencija 7

Ova akcija je samo jedna u nizu akcija kojom se želi pokazati građanima da smo tu zbog njih i njima na usluzi.
Već narednog petka, ponovo u saradnji sa "Mojom klinikom",  građani Sarajevaće moći će besplatno, na istom mjestu u Općoj bolnici, provjeriti imaju li zdravo srce.

demencija 8

 

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

E uputnica

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI