OBS white

Svi COVID pozitivni pacijenti, koji zahtijevaju hospitalni tretman hospitaliziraju se na Univerzitetsko-kliničkom centru Sarajevo , dogovoreno je na jučerašnjoj sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.
Na istoj sjednici je naloženo da se specijalističko-konsultativni i dijagnostiči pregledi sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite , pružaju u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Urgentna stanja u Kantonu Sarajevo zbrinjavaju se po ustaljenom režimu (ponedjeljkom i petkom) u Općoj bolnici a ostalim danima u Kliničkom centru.

Svi pacijenti koji dolaze u Opću bolnicu „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ na specijalističko-konsultativni pregled ili kontrolu moraju imati:
uputnicu Doma zdravlja ili Hitne medicinske pomoći i popunjen epidemiološki anketni upitnik .

Pacijenti koji se primaju na bolničko liječenje u Opću bolnicu se obavezno testiraju na Covid 19. PCR metodom u nadležnom Domu zdravlja u Kantonu Sarajevo, po mogućnosti 24. sata prije hospitalizacije, a u slučaju da to nije moguće nalaz ne smije biti stariji od 72. sata.
Pacijenti koji zahtijevaju hitan tretman a febrilni su i imaju respiratorne simptomima, bit će testirani PCR metodom i uradit će im se brzi serološki test u Općoj bolnici.