Srijeda, 14.08.2013. u 16:00 sati

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, drugi put ove godine, uspješno je održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Odaziv uposlenika bolnice, koji su darovali “tečnost koja život znači”, i ovoga puta je bio odličan.

davaoci

Opća bolnica Sarajevo ima dugu tradiciju u dobrovoljnom darivanju krvi koja se u zadnjih deset godina organizuje tri puta godišnje. Akcija je realizovana u organizaciji  Odsjeka za transfuzijsku medicinu Opće bolnice, Zavoda za transfuzijsku medicinu F BiH i Crvenog krsta/križa općine Centar Sarajevo.

priprema

djamila

Đamila Ramizi, sekretar Crvenog krsta/križa općine Centar Sarajevo, nam je rekla da je po Zakonu o krvi i krvnim sastojcima Crveni krst/križ ove općine, dužan da zajedno sa Zavodom za transfuzijsku medicinu vrši animaciju dobrovoljnih davalaca krvi i organizuje akcije davalaštva. Naglasila je da u Kantonu Sarajvo, od zdravstvenih ustanova, Opća bolnica Sarajevo, prednjači u realizaciji ovakvih akcija.

Damir

MT Damir Idžaković, uposlenik Zavoda za transfuzijsku medicinu F BiH, i član tima za tehničko izvođenje ove akcije, objasnio je procedure darivanja krvi koju prolazi svaki davalac:

  • uzimanje ličnih podataka
  • mjerenje nivoa hemoglobina (krv se uzima iz prsta) i razgovor sa ljekarom, koji nakon svega zaključuje da li je osoba spremna za davanje krvi
  • samo uzimanje krvi (450 ml) u trajanju od 6-10 minuta
  • po završetku osoba ostaje par minuta u ležećem položaju, a potom se postepeno diže. Pri tome tehničko osoblje posmatra pacijenta i razgovara sa njim. Ukoliko je sve kako treba, darovatelj dobiva namirnice za osvježenje.

Tokom nepunih šest sati, koliko je trajala ova akcija, odazvalo se 35 osoba, od kojih je, poslije pregleda, krv dalo 29 davalaca.

Maja

Među njima je i Maja Aždajić, MT na Odjeljenju za internu medicine. “Odazivam se na ovakve akcije od 2010. godine. Imam rijetku krvnu grupu AB negativnu i to je jedan od razloga zašto dajem krv. Osim toga, moj otac je bio davalac krvi, pa ja na ovaj način nastavljam tu porodičnu tradiciju”.

Porodica

Ovu humanu akciju podržala je i porodica Halilović. Dika Halilović, zaposlena u bolničkoj laboratoriji, zbog zdravstvenih razloga nije mogla da daruje krv, iako je to željela. “Moj suprug je bio dugogodišnji darovalac krvi, ali je obolio od dijabetesa, pa to više ne može. Zato sam dovela svoje dvije kćerke Aldijanu i Altijanu da se priključe današnjoj akciji i nastave porodičnu tradiciju.”

Akciji dobrovoljnog darivanja krvi priključila se i Sanela Karaica, novinarka agencije ONASA. Obavljajući svoj radni zadatak, željela je uraditi i humani gest, te se upisala u grupu dobrovoljnih davalaca krvi.

organizator

Akcija dobrovljnog darivanja krvi, organizovana u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, ocjenjena je od strane organizatora najvećom ocjenom, a svim davaocima krvi upućena je iskrena zahvalnost.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

Akreditacija OBS Akaz Small

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI