alc2018

U Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u srijedu,19.09.2018. godine, će biti upriličen okrugli sto o temi: „Označavanje prostora u zdravstvenim ustanovama za osobe sa kognitivnim oštećenjem i invaliditetom“. Uz Opću bolnicu skup organiziraju Alzheimer udruženja u saradnji sa Agencijom za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ).
Biće to prilika da se uz Svjetski dan Alzheimerove bolesti, koji se u svijetu obilježava 21. septembara, na stručan način sagleda problematika dementnih osoba i njihovih njegovatelja s ciljem da se podigne svijest javnosti o toj bolesti.
Alzheimerova bolest je progresivna degenerativna bolest mozga koja pogađa prvenstveno osobe starije od 65 godina. Obilježava je postupni gubitak funkcija mozga zbog oštećenja nervnih ćelija.
Bolest uništava memoriju i druge važne mentalne funkcije, i dovodi do gubitka intelektualnih i socijalnih vještina.
Naučnici tvrde da je Alzheimerova bolest rezultat kombinacije genetskih faktora, načina života i faktora sredine. Medikamenti koji se koriste za liječenje smanjuju simptome, ne mogu da izliječe uzrok ali odlažu rapidno propadanje ličnosti.

Misija

Javne nabavke

JN OBS

UO OBS

Certifikat za kvalitet

AKAZ WEB 2014

Pisma pacijenata

Pisma pacijenata