U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” , drugi put ove godine, je održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Akciju je organizirao Odsjek za transfuzijsku medicinu Opće bolnice (OTM ), u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH i Crvenim krstom/križom Općine Centar Sarajevo. S obzirom da je ljetni period i vrijeme godišnjih odmora ukupno je prikupljeno 17 doza dragocijene tečnosti.
krv 2017

Mahir Pekić, medicinski tehničar na Odjeljenju intenzivne njege Opće bolnice kaže nam da danas ima slobodan dan, ali da je došao da podrži akciju i daruje krv. Do sada je krv darovao 39 puta i naglašava da se svaki put, nakon što da krv osjeća mnogo bolje. To čini od srednje škole i preporučuje svim zdravim ljudima, koji su u prilici, da se pridruže ovom humanom činu.
Mahir krv

Elvira Husić, medicinska sestra na Odjeljenju intenzivne njege redovni je davalac krvi već pet godina. Ne propušta učestvovati u akciji koju tradicionalno svake godine organizira naša Ustanova i naglašava da je divan osjećaj činjenica da vaša krv može nekome pomoći.
Elvira krvDanašnjoj akciji se pridružio i prim. dr. Abud Sarić, opći hirurg,inače dugododišnji i redovni davalac krvi. Priča nam da je počeo još kao srednjoškolac 1978 godine, te da je do sada krv dao 37 puta i da mu je to postala lijepa navika i sastavni dio život.
Abud krv

Feđra Bašić je volonterka Crvenog krsta/križa Općine Centar Sarajevo, od 2005. godine. Pojašnjava nam da po Zakonu o krvi i krvnim sastojcima Crveni krst/križ zajedno sa Zavodom za transfuzijsku medicinu vrši animaciju dobrovoljnih davalaca krvi i organizira akcije davalaštva. Naglasila je da u Kantonu Sarajvo, od zdravstvenih ustanova, Opća bolnica , prednjači u realizaciji ovakvih akcija.
FedjraDr. Alma Jahić, volonterka Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH i član tima za tehničko izvođenje ove akcije, objašnjava nam proceduru darivanja krvi koju prolazi svaki davalac:

  • uzimanje ličnih podataka
  • mjerenje nivoa hemoglobina (krv se uzima iz prsta) i razgovor sa ljekarom, koji nakon svega zaključuje da li je osoba spremna za davanje krvi
  • samo uzimanje krvi (450 ml) u trajanju od 6-10 minuta
  • po završetku osoba ostaje par minuta u ležećem položaju, a potom se postepeno diže. Pri tome tehničko osoblje posmatra pacijenta i razgovara sa njim.
  • Krv 2017 tim

Opća bolnica Sarajevo ima dugu tradiciju u dobrovoljnom darivanju krvi koja se u zadnjih desetak godina organizira tri puta godišnje. Naredna je najavljena za decembar ove godine.

 

Javne nabavke

JN OBS

UO OBS

Certifikat za kvalitet

AKAZ WEB 2014

Pisma pacijenata

Pisma pacijenata