1

 

Koja je hrana najbolja za vruće ljetne dane


Ljeti birajte slatku, vlažnu, hladnu i tekuću hranu ,kako biste smirili stvaranje  „ topline“.Preporučuju se  napici  od  svježe cijeđenog voća i povrća.Sok od aloe vere je odličan biljni tonik za ljeto ,koji pomaže jetri i hladi organizam.

Budite umjereni s alkoholom. Konzumiranje  alkohola  tokom  ljetnih vrućina može snažno pojačati stvaranje toplotne energije u našem organizmu, jer se preradom stvara velika količina energije.Na isti način može djelovati previše začinjena, ljuta, vruća, paprena, kisela, masna i slana hrana.

Makrobiotika također govori kako u ovo godišnje doba trebamo jesti laganiju hranu.Preporučuje da jedemo sezonsko voće i povrće ,koje raste u našim krajevima i pijemo vodu i ohlađeni povrtni temeljac.

 

Namirnice kojima trebamo davati prednost
 

  • slatko voće – jabuke,  marelice, smokve, trešnje, grožđe ( uvijek zgrizite košpice grožđa one sadrže izuzetno mnogo antioksidanata ), lubenice, dinje, šljive
  • slatko i gorko povrće – tikvice, šparoge, paprike, svježi kukuruz, krastavci, cvjetača, brokula i sok od paradajza ( Jedino paradajz koji je termički obrađen ima veću nutritivnu vrijednost od sirovog ).
  • klice
  • žitarice – ječam, inegralnariža, proizvodi od integralne žitarica
  • grahorice (leća, slanutak) -  trebate ih povremeno jesti ljeti zbog njihove vlažne prirode
  • proizvodi od soje – tofu, sojino mlijeko
  • sjemenke bundeve, suncokreta, lješnik, badem, lan
  • domaći mliječni proizvodi – svježi sir, kravlje mlijeko, kozje mlijeko
  • začini – svježi bosiljak, korijander, kumin, kopar, komorač, metvica, šafran, kurkuma
  • ulja (umjereno) – maslinovo, suncokretovo po mogućnosti samo kao dodaci salatama.
  • PO SVAKU CIJENU IZBJEGAVAJTE KORISTITI RAFINIRANA ULJA I MARGARIN
  • piće – voda, svježi voćni sokovi od slatkog voća, sokovi od povrća (slatkog i gorkog)
  • ohlađeni mliječni napici i procijeđeni temeljac od povrća
  • biljni ohlađeni čajevi – od kamilice, komorača, hibiskusa, koprive, metvice
  • Preporučujemo da napravite nezašećerenu limunadu i u nju ubacite par listova svježe ubrane mente.

 

Kako može izgledati vaš  ljetni dnevni meni

  • doručak: žitne pahuljice sa sojinim ili domaćim kravljim mlijekom
  • prijepodnevna užina: voćna salata
  • ručak: pšenični krekeri, namaz od povrća i miješana salata od povrća
  • užina: biljni čaj
  • večera: kuhani slanutak, kuhana riža i pirjano povrće
  • desert: puding od vanilije ili pšenični griz kuhan s voćem (ohlađen)
  • piće: prirodni voćni sok razrijeđen jednakom količinom vode


Svojoj prehrani dodajte ječam, proizvode od integralne pšenice i riže, te izdašne juhe od povrća. Kao zaslađivač umjesto šećera, tamo gdje je to prigodno, koristite med.


Stoga, pripremite se za "ljetnu" hranu - napunite tanjure svježim sezonskim voćem i povrćem te pobrinite se da unosite dovoljno tekućine! Normalan unos za prosiječnog čovjeka iznosi 2500 ml ( 2,5 l ) vode dnevno, na vrelini i temperaturama preko 25 stepeni potrebno je na svakih 5 stepeni dodati još 500 ml ( 0,5 ) vode ili sviježeg voćnog soka.

Svaki dan u jutarnjim i večernjim satima priuštite sebi bar 30 minuta tjelesne aktivnosti.

2

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI