vrucina toplomjer

Velike vrućine i vrlo visoki nivo UV zračenja mogu biti opasni ne samo za hronične bolesnike, malu djecu i druge rizične grupe, nego i za zdrave ljude.

Tokom velikih vrućina treba  se što više  zadržavati u zatvorenim i rashlađenim prostorima. Ako je moguće, vanjske aktivnosti treba ograničiti na jutarnje i večernje sate te  izbjegavati sunce od 10 do 18 sati. Odjeća koju nosite treba biti od prirodnih materijala, pamuka i lana, prozračna i svijetla. Obavezne su i sunčane naočale sa zaštitnim UV slojem, te šešir ili kapa. Koristite kreme s visokim zaštitnim faktorima. Imajte uz sebe flašu vode. Gazirane slatke sokove i pića treba izbjegavati a povećati unos vode. Bez obzira na stepen aktivnosti, za vrijeme velikih vrućina potrebno je piti više vode čak i ako ne osjećate žeđ. Pijte rashlađene, ali ne i jako hladne napitke, jer oni mogu izazvati želučane tegobe. Odrasle zdrave osobe trebaju piti od osam do deset čaša vode na dan, a oni koji se bave tjelesnim aktivnostima ovoj količini trebaju dodati od jedne do tri čaše vode na svaki sat aktivnosti.

Jedite lako probavljivu hranu raspoređenu u više obroka. Izbjegavajte tešku, kaloričnu, jako začinjenu i masnu hranu, a u ishrani povećajte udio voća i povrća. Ako zbog previše izlaganja suncu dobijete sunčanicu, najblaži simptomi su vrtoglavica. Ako je osobi pozlilo, sklonite je u hlad, rashladite hladnom vodom ili oblozima. Ako je osoba ostala bez svijesti položite je na bok, rashladite i nemojte joj ništa davati na usta. Zovite ljekara. Ako je pri svijesti dajte joj piti ne previše hladne napitke ili vodu. Tokom dana sol je najbolje nadoknaditi supom.

Ljeto je pogodan period kada se javljaju različite vrste infekcija, koje su najčešće uzrokovane bakterijama, virusima i gljivicama na koži. Ovo godišnje doba je idealno za pojavu infekcija koje prenose krpelji i komarci.

Visoke temperature stvaraju pogodne uslove za razvoj mikroorganizama u namirnicama, te ako se ne  tretiraju propisno, može doći do trovanja hranom.

Zbog toga treba konzumirati svježu, pravilno termički obrađenu hranu te izbjegavati hranu koja je promijenila boju i miris.

Ipak, najbolja prevencija je učestalo  pranje ruku i održavanje lične higijene kao i prostora u kojem boravimo.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

 pneumokok simpozij poster WEB

Akreditacija OBS Akaz Small

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI