Sunce 11

Jače izlaganje suncu bez adekvatne zaštite, na našoj koži može izazvati pojavu alergijske reakcije. Alergija se manifestira na različite načine od crvenila, osipa, mjehurića i bolnih čvorića na koži, koji su vrlo neugodni. Alergijske reakcije na sunce mogu se javiti i u težem obliku, odnosno u obliku pravog solarnog dermatitisa (sunčanice). Tada se kod pacijenata, osobito ako je UV indeks visok, mogu manifestirati i opći simptomi kao što su slabost i povišena tjelesna temperatura. U takvoj situaciju trebalo bi snižavati tjelesnu temperaturu, uzimati dovoljno tekućine i C vitamina te obavezno ostati kod kuće.
Sunce 22
Alergije na sunce je najbolje prevenirati. Otvorene dijelove tijela trebamo zaštiti odjećom. U principu je potrebno nositi duge hlače, duge rukave, glavu zaštititi šeširom širokog oboda. Osim toga potrebno je izbjegavati izlaske u najtoplije doba dana. U principu kožu trebamo postepeno izlagati suncu. Na prve znakove alergije treba se skloniti sa sunca.
Vrlo je važno da krema za sunčanje ima visoki UV-A zaštitni faktor. Pravilnom prehranom može se ublažiti, pa čak i spriječiti alergija na sunce. Neke hranjive tvari imaju snažna antioksidantska i antihistaminska svojstva i iznutra štite kožu od alergijskih reakcija. Poznati neutralizatori histamina su beta-karoten (provitamin A), vitamini C i E, vitamin B kompleks te cink i kalcij.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

E uputnica

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

BHAAAS Special interdisciplinary educational event

Najava