papic

Nedim Papić, medicinski tehničar, na ilustrativnom prikazu slučaja odraslog pacijenta održao je predavanje o šećernoj bolesti za medicinske tehničare Odjeljenja za internu medicinu Opće bolnice“ Prim. dr. Abdulah Nakaš“.

papic2

Diabetes mellitus je hronični, neizlječivi sistemski poremećaj kojeg karakteriše trajno povišen nivo šećera u krvi. Uglavnom je uslovljen nasljednim faktorima, a nastaje zbog smanjene sekrecije ili smanjenog biološkog dejstva hormona insulina, odnosno u kombinaciji ova dva faktora. Taj nedostatak ometa razmjenu ugljenih hidrata, masti i bjelančevina u organizmu, što se ispoljava tipičnim tegobama, a nakon dužeg vremena utiče i na strukturu i funkciju krvnih sudova, živaca i drugih vitalnih organa i organskih sistema.
Dijabetes se danas ubraja među najčešća endokrinološka oboljenja. U stalnom je porastu, naročito u razvijenim zemljama svijeta kao posljedica modernog stila života i povećanja broja spoljašnjih etioloških faktora, među kojima se posebno izdvaja gojaznost. Šećerna bolest se najčešće javlja u starijem životnom dobu kao posljedica općih degenerativnih i sklerotičnih promjena u organizmu (koja zahvataju i pankreas), a kod mladih osoba može nastati usljed genetskih poremećaja ili oštećenja pankreasa.

Podjela dijabetesa

Dijabetes tip 1 – inzulin-ovisni tip šećerne bolesti, kada je doživotno potrebno u organizam unositi inzulin.
Ovaj tip bolesti razvija se kad gušterača proizvodi malo ili nimalo inzulina. U tom slučaju inzulin mora biti unijet injekcijom. Češće se javlja kod dijece i u pubertetu, ali može se pojaviti i kod odraslih. Javlja se s učestalošću od oko 10 % od ukupno oboljelih.
Nastanak tipa 1 šećerne bolesti obično je iznenadan i dramatičan, i može uključivati sljedeće simptome i znakove:

  • učestalo mokrenje, prekomjernu žeđ i suhoću usta
  • izraziti umor/nedostatak energije
  • stalnu glad
  • nagli gubitak težine
  • smetnje vida
  • ponavljane infekcije

pape3

Dijabetes tip 2 – inzulin-neovisan tip šećerne bolesti.
Bolesti se javlja kad gušterača nije sposobna stvarati količinu inzulina da udovolji potrebama organizma ili se proizvedeni inzulin ne koristi učinkovito. Ovakvo stanje može se kontrolisti pravilnom prehranom, tabletama i redovnom vježbom.
Javlja se prvenstveno kod odraslih, ali se sve češće razvija i kod mlađih osoba. Ovo je najčešći oblik šećerne bolesti koji obuhvata oko 90 % svih oboljelih.
Simptomi dijabetesa Tip 2 se javljaju u mnogo blažem obliku, teže ih je dijagnosticirati, a mogu i izostati. Međutim, simptomi tipa 1 šećerne bolesti, u manje izraženoj formi mogu također biti prisutni i u tipu 2 bolesti. Pojedine osobe s tipom 2 šećerne bolesti nemaju rane simptome pa se dijagnosticiraju i nekoliko godina nakon pojave bolesti. Kod skoro polovine slučajeva sve do razvoja hroničnih komplikacija nema simptoma.

Gestacijski dijabetes je naziv za hiperglikemiju (visok šećer) otkrivenu kod trudnice koja do tada nije bolovala od šećerne bolesti, a hiperglikemija prestaje nakon trudnoće. Ako hiperglikemija traje i nakon poroda, tada se u trudnoći radilo o novootkrivenoj šećernoj bolesti.

pape4

Misija i vizija

Misija

JU OBS

Akreditacija OBS Akaz Small

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI