OBS nosmoking 1

Štetnosti pušenja, iako dobro poznate, ne utiču na činjenicu da u svijetu konzumira duhan i više od tri milijarde ljudi. Štetnost duhanskog dima širi se i na okolinu koja ga također udiše. Statistike dokazuju da pasivni pušač ima otprilike dva puta veću vjerojatnost obolijevanja od raka pluća zbog izloženosti ovom zagađenju.

Za ovogodišnji Svjetski dan bez duhanskog dima, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Sekretarijat Okvirne konvencije SZO o kontroli duhana pozivaju sve zemlje da se pripreme za obično (standardizirano) pakiranje duhanskih proizvoda.

Obično pakiranje odnosi se na mjere kojima se ograničava ili zabranjuje korištenje logotipa, boja, brand slika ili promotivnih informacija na pakiranju, osim zaštitog imena i imena proizvoda prikazanih u standardnoj boji i stilu fonta.
Obično pakiranje duhanskih proizvoda je važna mjera za smanjenje potražnje duhanskih proizvoda jer smanjuje njegovu atraktivnost, ograničava upotrebu duhanske ambalaže kao oblika oglašavanja i promocije, ograničava mogućnost obmanjivanja putem pakiranja i označavanja, te povećava učinkovitost zdravstvenih upozorenja koja na pakiranju postaju dominantna.

OBS nosmoking 2.png

U decembru 2012. godine, Australija je postala prva zemlja koja je počela u praksi u potpunosti provoditi plan običnog pakiranja za duhanske proizvode. Izvještaji pokazuju da je već u 2012. godini promjena pakiranja smanjila prosječnu prevalenciju pušenja među Australcima u dobi od 14 godina za 0,55 %. Prema modelu, prosječna prevalenca pušenja u razdoblju nakon uvođenja ove prakse, bila bi 17,77% umjesto 17,21%, zahvaljujući promjenama na ambalaži. Očekuje se da će ovaj učinak na prevalencu pušenja s vremenom još više rasti.
Sve više zemalja pokušava obuzdati epidemiju pušenja i pasivnog pušenja, zahtijevajući da se, između ostalog, na pakovanjima duhanskih proizvoda grafički prikažu opasnosti duhana.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Federaciji BiH ima 37% stalnih pušača u starosnoj grupi od 18 do 65 godina, od čega 29 posto čine žene, a 49 posto muškarci. Po podacima redovne zdravstveno statističke evidencije bilježi se trend uvećanja obolijevanja od bolesti i stanja direktno povezanih sa štetnim efektima duhana kao što su bolesti srca i krvnih sudova, obstruktivna oboljenja respiratornog sistema, maligne neoplazme bronha i pluća.

Pored zabrana direktnog ili indirektnog načina reklamiranja, sponzorstva i promocije duhanskih proizvoda, upozorenja na opasnosti od duhana na pakovanju cigareta su najraširenije i najjače sredstvo odbrane protiv globalne epidemije pušenja.

Logo bezDima

Zabrana pušenja u zdravstvenim ustanovama sadržana je u Strategiji kontrole duhana u Federaciji BiH koju je još 2003. godine prihvatila Federalna vlada. Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš" je u aprilu 2009. postala prva zvanična bolnica bez duhanskog dima u FBiH s ciljem da obezbijedi zaposlenima, pacijentima i posjetiocima bolnice prostor oslobođen duhanskog dima, pomogne pušačima u odvikavanju i da bude primjer u borbi protiv pušenja.