Zika virus

Zika virus je rijetka tropska bolest koja je prvi put otkrivena kod majmuna u Ugandi 1947. godine, a pet godina kasnije i kod ljudi. Virus se širio u Africi, Jugoistočnoj Aziji i na Pacifičkim otocima, a prošle godine je stigao u Brazil, proširio se na Latinsku Ameriku i na neke otoke u Karibima. Zabilježena je i sporadična pojava slučajeva ove bolesti u Evropi kod osoba koje su boravile u ugroženom području.

Zika virus spada u Flaviviruse i prenosi se ujedom komarca Aedes aegypti. Potvrđena je mogućnost prenošenja transfuzijom krvi, a ispituje se i seksualni način transmisije.

Bolest se manifestuje groznicom, osipom, bolovima u zglobovima i mišićima, crvenilom i bolovima očiju, ponekad glavoboljom i povraćanjem. Obično traje oko sedam dana. Liječenje je simptomatsko, preporučuje se mirovanje, konzumiranje tečnosti i po potrebi antipiretika.

Bolest je veoma opasna za trudnice jer je uočeno da virus dovodi do nepotpunog razvoja mozga ploda i nastanka mikrocefalije kod novorođenčadi. Navodi se da virus može kao komplikaciju izazvati i neurološko oboljenje Guillain- Barreov sindrom.

Prevencija ove bolesti se odnosi na izbjegavanje putovanja u 23 zemlje u kojima postoji rizik ovog oboljenja. Svjetska zdravstvena organizacija je izdala posebno upozorenje trudnicama da ne putuju u ugrožena područja američkog kontinenta.
Mjere prevencije širenja bolesti su: zaprašivanje protiv komaraca, zaštitne mreže na prozorima, upotreba repelenata i odijevanje u adekvatnu odjeću (obavezni dugi rukavi, nošenje pantalona i td...).
Vakcina protiv ove bolesti do sada nije pronađena.