Rak dojke traka 300x200

Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice, ove godine jubilarna deseta, obilježava se od 24. do 30. januara. Cilj je podizanje svijesti, naročito ženske populacije, o ovoj bolesti i načinima prevencije. Rak grlića materice je maligna bolest koja se može spriječiti, osnovna je poruka svim ženama.
U Evropskoj nedjelji prevencije raka grlića materice apeluje se na sve žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje "dan za zdravlje", kada će posjetiti svog ljekara radi preventivnog pregleda i ranog otkrivanja malignog procesa.


Jedna od efikasnih mjera pravencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa, odnosno primanje vakcine. Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije je visoka, a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda pošto je poznato da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Najvažnije je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može spriječiti.
Rak grlicaM 300x200Skrining je traženje i otkrivanje bolesti koja se još nije ispoljila (nije se razvila) i nema simptoma. Tada je liječenje gotovo uvijek uspješno. Postiže se izlječenje u potpunosti! Skrining test, koji se koristi, je citološki i prema autoru se zove Papanikolau test. Uzima se tokom ginekološkog pregleda, bezbolno, pošto nije invazivan. Ovaj test identifikuje (otkriva) i do 80% žena kojima je potrebno liječenje i to prije nego što se rak razvio, dakle u premalignoj fazi (Ca in situ) što je najvažnije za tok i ishod / prognozu bolesti.