Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministrica zdravstva Emira Tanović-Mikulec i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić, posjetiti su u utorak, 27. 10. 2015. godine, Opću bolnicu ''Prim. dr. Abdulah Nakaš'', kako bi se upoznali s implementacijom projekta zbrinjavanja infektivnog otpada, koji je završen u ovoj zdravstvenoj Ustanovi prije planiranog roka. Domaćini kantonalnoj delegaciji tokom posjete bile su prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica Bolnice i Muvedeta Butmir-Čedić, pomoćnica direktorice za ekonomske i finansijske poslove.

posjeta M 3

Prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica Bolnice pojasnila je da je ova zdravstvena ustanova aplicirala na Javni poziv resornog Ministarstva sa projektom zbrinjavanja infektivnog otpada, jer su se povećale potrebe za ovom uslugom. „Pored infektivnog otpada koji nastaje u našoj Ustanovi, zbrinjavamo i infektivni otpad za oko 200 javnih i privatnih zdravstvenih ustanova sa područja Kantona Sarajevo. Cjelokupna vrijednost projekta je 300.000 KM. Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS izvojilo je 240.000 KM, dok je Bolnica participirala sa 60.000 KM. Stara i dotrajala tehnološka oprema zamjenjena je novom čime je izbjegnut i najmanji zastoj u odvijanju procesa rada. Novom opremom postigli smo i uštedu energije, kazala je direktorica Izetbegović".

OBS MO 1

Projekat zbrinjavanje infektivnog otpada u Općoj bolnici, premijer Konaković je ocijenio odličnim. "Riješili smo jedan ozbiljan problem u Kantonu Sarajevo, sistemskim zbrinjavanjem infektivnog otpada, zahvaljujući ljudima koji su o tome vodili računa i aplicirali na vrijeme, te danas imamo jedno moderno postrojenje. Kada smo radili analize problema na deponiji, pokazalo se kako su posljedice koje se mogu javiti usljed nebrige o ovom problemu zaista katastrofalne i drastične", pojasnio je Konaković.

posjeta M 1

Ministrica zdravstva KS Emira Tanović-Mikulec je kazala kako je ovo postrojenje izuzetno važno za okoliš. "Unaprijedili smo pitanje javnog zdravlja i što je najvažnije, sigurnost kada je riječ o infektivnom otpadu te možemo reći kako je ovo napredak i za građane Sarajeva i za zdravstvene ustanove privatnog i javnog sektora", kazala je Tanović-Mikulec i dodala kako bi generalno trebalo povećati ulaganja u zaštitu životne sredine u Bosni i Hercegovini.

OBS MO 3

Infektivni otpad čini najopasniji i najveći dio medicinskog otpada. Brojne su opasnosti do kojih može doći zbog neadekvatnog postupanja s otpadom koji nastaje u zdravstvenim ustanovama. Opća bolnica, kao društveno odgovorna zdravstvena ustanova, u svom radu slijedi evropske standarde.Tako je i u segmentu zaštite životne sredine. Prihvatamo dobre prakse sigurnog zbrinjavanja infektivnog otpada, jer je i sistem zbrinjavanja medicinskog otpada sastavni dio brige o zdravlju. Pokazali smo ličnim primjerom kako se to na odgovoran način radi. Prije apliciranja za ovaj projekat četvoro uposlenika Opće bolnice završilo je edukaciju za pisanje projekata po standardima EU. Obuku su završili i certifikat dobili: prof.dr. Sebija Izetbegović, Muvedeta Butmir - Čedić dipl.ecc. Jasmina Dučić - Nuhodžić dipl. novinar i Nurija Jusupović dipl.ing. Rezultat njihovog rada je odličan projekat koji je odobren i realizovan prije zadanih rokova. Ovaj tim je educiran i osposobljen da nastavi nadgradnju sa novim projektima koje nude IPA fondovi Europske unije.