Anisa FT 1
U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", na Odjeljenju za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, fizioterapeut Anisa Olovčić održala je predavanje o skoliozi, kroz prikaz slučaja osmogodišnjeg djeteta. Predavanje je realizovano u sklopu godišnjeg plana kontinuirane edukacije fizioterapeuta na ovom odjeljenju.
Anisa FT 2
Od brojnih koštano-mišićnih poremećaja i oboljenja, danas se najveće značenje pridaje skoliozi.
Ovo oboljenje podrazumijeva iskrivljenje kralježnice gledano sa prednje ili stražnje strane pacijenta. Glavni uzročnici su nesrazmjerni, tj. skraćeni i slabi (atrofični) mišići sa jedne strane kičme i cjelokupna slabost vertebralnih mišića koji drže kičmu.
Prvi znakovi koje roditelji primijete vidljivi su u stojećem stavu. U oči upada nejednaka visina ramena, bokova (kriste ilijake). Osim toga, u stojećem stavu, gledajući straga, vidljiva je zakrivljena linija spinoznih nastavaka kičme i asimetrija tzv. bočnih trouglova, zatim gibusi, asimetrija glutealne brazde, a od naprijed je vidljiva asimetrija dojki.
Ovisno o dobi, stepenu iskrivljenja kralježnice i individualnim karakteristikama danas se primjenjuju različite metode liječenja. Premda je skolioza teško i kompleksno oboljenje, a njeno liječenje dugotrajno i mukotrpno, mogućnosti savremenog neoperativnog liječenja blažih oblika skolioze sve su učinkovitije. Za lakše skolioze koristi se kineziterapijski postupak (vježbe). Kod progredirajućih skolioza potrebno je nošenje korektivnog steznika, dok se kod najtežih oblika rade hirurški zahvati.

D O W N L O A D

Download icon