E prazina 1

U Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš", na Odjeljenju za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, održano je predavanje o značaju fizikalnog tretmana kod pacijenata oboljelih od reumatoidnom artritisa. Predavač je bio fizioterapeutski tehničar Emir Prazina.
Realizacijom ovog predavanja nastavlja se interne kontinuirane edukacije fizioterapeuta Bolnice.

E prazina 2

Artritis je upalna bolest koja najčešće zahvaća zglobove, a reumatoidni artritis je najopasniji oblik artritisa.
Uzrok nastanka može biti genetski ili izazvan nekim infekcijama u organizmu, Bolest počinje umorom, slabo povišenom temperaturom i anemijom. Vremenom uništi zglobnu hrskavicu tako da nastaju jake deformacije. Najčešći poremećaji se odnose na strukture i funkcije lokomotornog aparata. Napredovanje bolesti može biti u vidu spontanih remisija i egzercerbacija. U kasnijem stadiju bolesti stradaju i ligamenti koji stabilizuju zglob.
Cilj liječenja kod ove bolesti je što potpunije održavanje funkcionalne sposobnosti lokomotornog aparata. Mogu se koristiti i lijekovi kao što su: indometacin, ibuprofen, proxicam...
Mediteranska prehrana siromašna crvenim mesom a bogata plavom ribom (losos, skuša, tuna, srdela), maslinovim uljem, voćem i povrćem, smanjuju izglede za pojavu reumatoidnog artritisa. Mononezasićene masti iz maslinovog ulja imaju protuupalne učinke, ublažavajući kod osoba s reumatoidnim artritisom posljedice „napada" imunološkog sistema na zglobove. Također, antioksidansi iz voća i povrća štite stanice našega organizma od oštećenja.
Kod freumatoidnog artritisa u okviru fizikalne terpaije primjenjuju se:

  • elektroforeza
  • elektrostimulacija
  • biotron
  • magnetoterapija
  • terpija laserom.

Termoterapija se primjenjuje u hroničnoj fazi; hidroterapija se prvenstveno primjenjuje radi rasterećenja bolnih i nestabilnih zglobova. Kineziterapija ima središnje mjesto u liječenju oboljelih od reumatoidnog artritisa jer se vježbama poboljšava pokretljivost zglobova, jačaju mišići i poboljšava se opšta fizička sposobnost organizma.
Reumatoidni artritis je hronična upalna bolest koja se može kontrolirati i uspješno liječiti ako se na vrijeme otkrije.

D O W N L O A D

Download icon