Predavnja ORL 18.1

U Općoj bolnici ” Prim. dr. Abdulah Nakaš” danas je za osoblje ove i drugih zdravstvenih ustanova iz   Kantona Sarajevo održano predavanje o značaju rane dijagnostike i intervencije kod sniženja sluha.

Stručni skup je organiziralo Odjeljenje za   otorinolaringologiju Opće bolnice   u saradnji sa Udruženjem otorinolaringologa i cervikofacijalnih hirurga FBiH, a predavanje je održala   prof. dr. Esma Idrizbegović, iz Karolinske Univerzitetske bolnice u Švedskoj, gdje živi i radi skoro četiri decenije. Posjetu rodnom gradu prof. Idrizbegović je iskoristila i za susret sa sarajevskim kolegama, sa kojima je podijelila svoje bogato kliničko znanje i iskustvo iz audiologije te o primjeni dijagnostičkih metoda u ranom otkrivanju sniženja sluha posebno kod novorođenčadi ali i osoba sa kongitivnim poremećajima.

Predavnja ORL2 18.1.23

Prof.dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice srdačno se zahvalio uvaženoj profesorici Idrizbegović na njenom angažmanu i spremnosti za  saradnju, a sve kako bi se poboljšala dijagnostika za pacijenate sa sniženim sluhom. Napomenuo je da se radi o velikom svjetskom stručnjaku sa uspješnom karijerom u ovoj oblasti, ali i prijatelju Ustanove. Ovom prilikom je najavljen nastavak saradnje na polju edukacije za osoblje otorinolaringologije i pedijatrije.

Iz biografije

Prof. dr. Esma Idrizbegović je rođena u Sarajevu gdje je završila Medicinski fakultet i bila druga u svojoj generaciji. U rodnom gradu je završila i specijalizaciju za, uho, grlo i nos.

Od 1987 godine živi u Stockholmu , a od samog dolaska u Švedsku

aktivno se ukljuuje u naučno istrazivacki rad na Audiološkoj klinici Univerzitetske bolnice Huddinge , gdje je već naredne godine počela da radi na ORL klinici.

U rekordno kratkom vremenu dobila je status legitimiranog ljeka i status ORL- specijaliste u Švedskoj, a početkom 1990-godine uspješno je završila specializaciju iz Audiologije na Karolinskom Institutu.

Uz klinički rad ,od sredine 90-godina ,bavila se eksperimentalnim naučnim radom pri Institutu za Fiziologiju i Farmakologiju na Karolinskom Institutu, gdje je 2001 godine uspješno odbranila doktorsku disertaciju o temi ”Uticaj kalcija u slušnim centrima u moždanom stablu i srednjem mozgu nakon izlaganja buci i tokom starenja.”

Dio ovog projekta je radila u Americi u renomiranoj laboratoriji pri Northern Illinoi univerzitetu kod Chicaga, gdje je boravila nekoliko puta.  

Nakon toga je slijedila uspješna klinička karijera na Karolinskoj Univerzitetskoj bolnici, na klinici za Otoneurologiju, uz mnoge odgovorne funkcije u edukaciji studenata, u rukovodstvu klinike i u razvijanju i primjeni novih dijagnostičkih metoda.

Upravo radi kliničke studije u saradnji sa klinikom za Neurogerontologiju na Karolinskoj bolnici, o temi ”Moguće korelacije izmedju sniženja sluha i kognitivnih poremećaja kod starijih osoba.”

Publikovala je značajan broj naučnih radova u eminentnim internacionalnim časopisim ,a 2011 je izabrana za Associate profesora pri Karolinskom Institutu.

Aktivno je učestvovala na mnogim medjunarodnim naučnim kongresima, uz intenzivnu saradnju sa eminentnim internacionalnim ekspertima iz oblasti Audiologije, organizirajući mnogobrojne simpozije, kongrese, workshopove, seminare i kurseve, između ostalog iz oblasti Tinnitusa, kao član American Tinnitus Association.

Sarajevo 18.01.2023.

 

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI