ERCP1

Na Odjeljenju za radiologiju Opće bolnice „ Prim. dr. Abdulah Nakaš“, zajednički medicinski tim ovog i odjela za gastroenterologiju te anesteziolog,   uspješno je uradio zahvat endoskopskom retrogradnom holangio- pankreatografijom (ERCP).

Pacijent se nakon ovog zahvata osjeća dobro i njegov oporavak ide brže nego da je rađena klasična operacija.

Inače, ova procedura se koristi kada se drugim terapijskim i dijagnostičkim putem ne može uraditi pregled , a izvodi se pomoću tanke cijevi i zahtjeva izuzetne manuelne vještine specijaliste gastroenterologa.

U Općoj bolnici ERCP- metoda je uvedena u aprilu ove godine, nakon što je osoblje na čelu s dr. Amirom Selimagićem , spec. internistom i subspecijalistom gastroenterologom, završilo edukaciju na Kliničkom centru Univerziteta u Ljubljani, a sada je prvi put urađena potpuno samostalno.

Uz dr. Selimagića ,koji je radio zahvat, bili dr. Stoja Erić,anesteziolog, Sanja Trogrlić, anestetičar, Lejla Ušanović i Indira Zoranić, medicinske sestre te Vekaz Mujić, viši rtg tehničar.

ERCP2

Inače, ERCP metoda podrazumijeva interventni, multidisciplinarni pristup u dijagnostici i tretiranju oboljenja jetre, žučne kese, žučnih vodova, gušterače, glavnog kanala pankreasa, uključujući žučno kamenje, zapaljenske strukture, te karcinome, a izvodi se kombinacijom endoskopskog pristupa i RTG dijagnostike.

Pored toga, Opća bolnica je prva u regionu uvela Motornu spiralnu enteroskopiju, kojom se efikasno može uraditi dijagnostika i terapija tankog crijeva i svih nedostupnih dijelova probavnog trakta koji se ne mogu vidjeti endoskopijom, a koje su potrebne radi uzimanja biopsičkih uzoraka ili zaustavljanja krvarenja te Interventni endoskopski ultrazvuk ,kojim se radi pregled i biopsija unutrašnjih organa.

Uvođenjem ove tri visoko sofisticirane procedure značajno je poboljšana dijagnostika i tretman bolesti probavnog trakta te brže i efikasnije liječenje naših pacijenata.

Sarajevo, 02.09.2022.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI