viber image 2021 11 12 13 47 17 503

U Općoj bolnici „ Prim. dr. Abdulah Nakaš“ uvedena je nova medicinska usluga, a vezana je za operacije teških deformiteta kičmenog stuba kod djece, saopćeno je danas na press konfernciji u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

-Nema više potrebe da djeca iz BiH idu u inostranstvo na operaciju deformiteta kičme. Radi se o visokorizičnim operacijama i jednoj od najtežih procedura, koje sada radimo u Općoj bolnici -kazao je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Bolnice. Naglasio je da će to biti veliko olakšanje za pacijente i njihove porodice te da će se zaustaviti odljevanje ogromnog novca iz BiH u svjetske klinike.

Prije tri dana u Općoj bolnici je operisana 14-godišnja pacijentica iz Goražda sa teškim deformitetom kičme.

-Pacijentica je dobro i njen oporavak ide planiranim tokom- kazao je prof. dr. Mirza Bišćević , specijalista ortopedije koji je zajedno s prof. Gavrankapetanovićem radio ovu operaciju. Istakao je da Opća bolnica ima kadrovske i tehničke kapacitete da radi ove složene operativne zahvate kao bilo gdje u savremenom svijetu.Pozvao je nadležne institucije da smanje administrativne prepreke i olakšaju pacijentima rješavanje ovog zdravstvenog problema u svojoj zemlji.

Na današnjoj press konferenciji novinari su upoznati i sa dosadašnjim radom Covid tima Opće bolnice. Naglašeno je da je u prijemno trijažnoj Covid ambulanti u proteklih 400 dana pregledano skoro 18 hiljada pacijenata te da ovaj podatak najviše govori o uloženom radu i trudu .

Prim. dr. Ednan Drljević, šef Infektivnog odjeljenja je naglasio da je ovo jedina bolnica u kojoj menadžment svaki dan odlazi u vizitu u Covid odjel, kao i da su dozvoljene posjete na odjelu, ako porodica to želi.

-Angažovali smo sve bolničke resurse da maksimalno damo tim pacijentima. Obnovili smo kompletan sistem za kisik i kada smo imali kontrole rečeno nam je da imamo najsigurniji sistem kisika u ovom dijelu Balkana- kazao je Drljević.

U proteklom periodu skoro 20 medijskih ekipa iz zemlje i svijeta je posjetilo Covid odjel i uvjerilo se da je uspostavljena vrlo prijatna atmosfera gdje se liječe bolesnici. Govoreći o trenutnoj situaciji naglasio je da se broj hospitaliziranih kreće oko 70 i da ustanova može izdržati ovaj pandemijski val.

Pozvao je građane da se pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera i da se obavezno vakcinišu, ako to do sada nisu uradili.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI