RakGrla

Doktorice Odjeljenja za otorinolaringologiju (ORL) Opće bolnice „ Pri,.dr. Abdulah Nakaš“ prvi put su samostalno u ovoj zdravstvenoj ustanovi uradile totalnu laringektomiju, složeni hiruški zahvat tokom kojeg se u potpunosti odstranjuje larinks.
U medicinskom timu , koji je uradio ovu operaciju, su bile doktorice Lejla Hadžibajrić-Begović, specijalista otorinolaringolog ,Ilhana Šegić- Avdagić i Mersiha Bečirović, specijalisti otorinolaringologije i subspecijalisti foniatri te Edina Hadžić, specijalista audiolog , a anesteziološki dio posla su uradile doktorice Marina Juroš-Zovko i Ranka Krtinić. U ovoj ekipi je bila i medicinska sestra Elma Šišić.
U zavisnosti koliko je bolest uznapredovala može se raditi parcijalna ili totalna laringektomija. Parcijalna laringektomija je blaža opcija kada se pacijentu za vrijeme operacije napravi privremeni otvor na vratu za disanje, dok se kod totalne laringektomije odstranjuje cijeli larinks s tumorom i okolnim tkivom.
Odjeljenje za ORL nedavno je ekipirano sa dva vrsna ljekara fonijatra , koji uz dosadašnje osoblje pacijentma sa problemima grla, glasnica i sluha pružaju kvalitetnu i brzu zdravstvenu uslugu. Kabinet za ORL radi ponedjeljkom, srijedom i petkom, u terminu od 08 do 14 sati, a pacijenti trebaju imati uputnicu iz Doma zdravlja.

Najčešći simptomi raka grla su:

  • promuklost i/ili promjene jačine i boje glasa koji se javljaju u najranijem stadiju bolesti
  • otežano i/ili bolno gutanje, osjećaj stranog tijela u grlu
  • oteklina poput čvora na vratu
  • otežano disanje
  • neugodan zadah iz usta
  • gubitak na tjelesnoj masi u kratkom vremenskom razdoblju

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI