Mahira Tanović

Prof. dr. Mahira Tanović, svjetski poznati specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije , na današnjem stručnomskupu koji se održava u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu o temi „ Primarni zloćudni tumori i meta promjene -moderni pristup“, pored ostalog je naglasila da je u Americi gdje radi   18 godina jako velika incidenca karcinoma dojke, a da su procjene da će jednoj od osam žena biti dijagnosticirana ova bolest.

Istakla je važnost pravilnog pristupa ovim pacijentima, zbog njihovog psihičkog stanja, te da je u tom pogledu važan standardiziran protokol liječena od početka do kraja. Profesorica Tanović u svom izlaganju je   prezentirala   način rekonstrukcije dojke pomoću masnih tkiva pacijentica kazavši da starosna dob nije uvjet za rekonstrukciju , a da se raspon godina njenih pacijentica kretao od 28 do 84 godine. Naglasila je da je cilj rekonstrukcije dojke konforan oporavak pacijenta i da bez obzira na dijagnozu postoji način da se stanje popravi.

Posebno je naglasila značaj primarne zdravstvene zaštite kao stuba zdravstva jer počinje edukacijom pacijenata te obaveznog redovnog pregleda dojke mamografijom.

Ovom prilikom je podsjetila prisutne da već 12 godina volonterski pomaže kolegama u rodnom Mostaru gdje je oformljen tim ljekara koji rade rekonstrukciju dojke, ali da je vidjela mnogo zapuštenih slučajeva i pacijentica koje dolaze jako kasno na pregled. Pozvala je mlade zainteresirane kolege, koji su spremni na promjene , da se uključe u ovaj tim i pomognu zdravstvu naše zemlje, jer je ,kako je rekla , patetično stanje u toj patologiji.

Prof.dr. Mahira Tanović je predjednica“ Bosanskohercegovačko-Američke Akademije nauka i umjetnosti „i višestruko je u nagrađivana u Americi za svoj dosadašnji rad.

Inače, stručni skup u Općoj bolnici nakon izlaganja prof. Tanović nastavljen je predavanjem prof. dr. Aleksandra Đrđevića iz Beograda o najčešćim hiruškim procedurama u ortopedskoj onkologij te metastatskim oboljenjem skeleta.

Predavanja09.07.21

 

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI