prof.dr ismet gav

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor sarajevske Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, gostovao je jutros na N1 TV i pored ostalog je kazao da je na početku svog mandata ,prije godinu dana, uveo 24 –satni rad Urgentnog centra te da od tada Ustanova radi u punom kapacitetu. Naglasio je da je pacijentima u ovom periodu pruženo više od milion ipo usluga, a da se danas u operacionim salama dnevno uradi po 40 operacija.

Podsjetio je da je zatekao dug od 4 miliona KM , ali da je uspio finansijsku situaciju u Općoj bolnici stabilizirati.

Govoreći o proteklom periodu u svijetlu Covid-19 ,naglasio je da je u jeku pandemije otvoreno 7 Covid odjela.

“Prošli smo dobro krizno komuniciranje, od tog momenta kad smo rekli da ni jedan građanin neće ostati na ulici, da ćemo otvoriti ljekarske sobe i sve kapacitete, od tog trenutka smo primili 6.000 građana. Od jeseni zbrinuli smo 9.000 ljudi”, naveo je dr. Gavrankapetanović.

Ovom prilikom se zahvalio svim uposlenicima na ,kako je rekao, veličanstvenom trudu , zalaganju i iskazanoj empatiji .

Povodom godišnjice uspješnog mandata direktoru Gavrankapetanoviću stižu brojne čestitke za uspješan rad. U nastavku prenosimo čestitku i utiske prof. dr. Nade Koluder Ćimić, koja je u danima pandemije volonterski pomagala Covid timu Opće bolnice kao iskusni kliničar i supervizor.

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Prođe godina dana od kada je na čelo Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš'“došao prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

Prisjećam se. Bilo je to vrijeme potpune nesigurnosti, neizvjesnosti, egzistencijalnog straha koji se pojačavao sa brojem oboljelih, umrlih.

Vrlo brzo, već u prva tri mjeseca pandemije, spoznali smo da je korona dobrano urušila naš zdravstveni sistem, prije svega javno zdravstvo koje je nekoć imalo relativno kvalitetnu infrastrukturu.

Novi menadžment Opće bolnice s Ismetom Gavrankapetanovićem vrlo brzo uočava da još postoje otisci te društvene koristi i sudionici tih, sad već ostataka bolje prošlosti. Inicira se formiranje Senata O.B. kao najvišeg savjetodavnog tijela, kojeg čine istaknuti zdravstveni profesionalci koji su dali veliki doprinos zdravstvenom sistemu našeg grada, kantona, entiteta, države, u ratu, ali i miru.

Ni malo ne pretjerujem ako ustvrdim da vrijeme pandemije jako podsjeća na ratna vremena, opći metež, polarizaciju društva. Naglo smo zaustavljeni u našoj životnoj dinamici, brzo smo mijenjali naše dosadašnje rutine.

Neprijatelj nevidljiv, jedinstven potpuno je iznenadio svijet raznolikim uticajima na zdravlje i zdravstveni sistem. Zatečeni globalnom prijetnjom nismo kao svijet u cjelini, pa ni kao država, entitet, kanton, lokalna zajednica bili ujedinjeni u borbi protiv virusa. Ipak, naučnici su se uvezivali pružajući informacije koje su bile podložne evaluaciji i promjenama. Na nama je bilo da ih slijedimo.

Prvom valu smo se oduprli zaključavanjem, samodisciplinom. Kraj prvog vala se nekako poklapa sa vremenom kojeg se prisjećam.Tada smo definitivno shvatili da živimo u sistemu iskrivljenih vrijednosti u kojem uglavnom vladaju nekompetentni ljudi, ignoranti struke, nauke što se negativno odrazilo i na društva u cjelini.

I zato dolazak Ismeta Gavrankapetanovic na kormilo druge po veličini zdravstvene ustanove u KS ulijevao je sigurnost, tim prije što su članovi Senata, iskusni zdravstveni profesionalci, dali bezrezervnu podršku svim uposlenicima Opće bolnice.

Nekako tada Općoj bolnici je naređeno da preuzme pacijente koji trebaju hospitalno liječenje. To zajedništvo i preuzimanje odgovornosti otvaranjem COVID odjeljenja, ustrojavanje COVID timova, dodatno proširivanje COVID kapaciteta u borbi protiv koronavirusa, etabliranje dijagnostičkog i terapijskog protokola bio je najbolji odgovor na izazove, zapravo putokaz kako pomoći samom SEBI, svome GRADU I DRŽAVI.

Tako smo nastavili slušati bolesnog čovjeka, uživljavati se u njegovo emocionalno stanje, čak zauzimati poziciju i perspektivu bolesne osobe. Svojom brigom i znanjem ulivali smo nadu i njemu i SEBI samima.

Ovi redovi su posvećeni svima nama koji smo svojim časnim potezima i čistim rukama u sinergiji dali nemjerljiv doprinos. Brojevi usluga, pozitivni rezultati i zadovoljstvo pacijenata su impozantni. Ovo je zaista jedna afirmativna priča o znanju, stručnosti, osjećaju pripadanja jednom kolektivu, jednom cilju, humanosti, etičnosti, pravičnosti, saradljivosti, empatiji, čovječnosti.

Kao višedecenijskog kliničara, profesoricu infektoligije, senatoricu, volonterku koja je pripadala ovom časnom Timu, ovaj osvrt u nedavnu prošlost i saznanje o mnogim spašenim životima nadahnjuje, daje stvaralačku i kreativnu snagu i sa velikim zadovoljstvom tjera naprijed.

Sve ostalo je istorija...", navodi se u pismu profesorice Koluder-Ćimić.

Sarajevo 01.07.2021. godina

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI