Dijabetes akcija 5

Uposlenici Internog odjeljenja Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", jednostavnim testiranjem krvi, kontrolisali su visinu šećera kod 146 pacijenata, različite starosne dobi. Akcija besplatnog pregleda upriličena je uz Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, kako bi se ukazalo na važnost preventivnih mjera u čuvanju zdravlja.

Dijabetes akcija 2

Dijabetes akcija 1

- Ova akcija je jedna u nizu koju organizujemo u Općoj bolnici. Pacijentima želimo pomoći da što ranije i brže dođu do prave dijagnoze. Potrebno je da stalno podsjećamo ljude šta je dobro za njihovo zdravlje i kako da ga čuvaju, te šta je najbolje da poduzmu ako su već bolesni - kazala je prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica ove zdravstvene ustanove.

Dijabetes akcija 3

Pacijenti nikada ne trebaju ignorisati bilo kakve promjene u organizmu. Odmah se trebaju javiti ljekaru, jer rano dijagnosticiranje svake bolesti može spriječiti komplikacije. Tako je i sa dijabetesom - ako se ne liječi, moguće su ozbiljne zdravstvene poslijedice.

Dijabetes akcija 4
Neki od simptoma uobičajenih za sve tipove dijabetesa su umor, povećana žeđ, često mokrenje, glavobolje, grčevi u nogama, povećana glad.
Ako uočite neke od ovih simptoma treba da se obratite ljekaru.
Prim. dr. Dragan Stevanović, šef Internog odjeljenja Opće bolnice kao mjere prevencije preporučio je zdravu ishranu i više kretanja. Kao vid sekundarne prevencije, za one koji su već dobili dijabetes, preporučuje se mijenjanje stila života.

Za uposlenike Opće bolnice, u okviru interne edukacije, održana su i dva predavanja koja možete preuzeti:

DIABETES MELLITUS U TRUDNOCI  Lijecenje hipertenzije u trudnoci

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

E uputnica

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

BHAAAS Special interdisciplinary educational event

Najava