20210125 090301

U Općoj bolnici „Prim .dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo je u svakodnevnoj praksi operativno završavanje porođaja u regionalnoj (spinalnoj) anesteziji koja je u svijetu godinama trend i protokol.
U ranijem periodu se ova vrsta anestezije u Općoj bolnici primjenjivala sporadično, a posljednjih mjeseci je uobičajena, ukoliko ne postoji kontraindikacija , ili ako pacijentica to ne želi.
Samo u toku jučerašnjeg dana na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice kod četiri pacijentice je urađen carski rez u ovoj vrsti anestezije.
Jedna od njih je naša sugrađanka Amila Zečević, koja je oduševljena tretmanom. Kaže da je tokom carskog reza sve vrijeme bila budna i svjesna, i da je ništa nije boljelo. Dopada joj se što je odmah po porodu imala kontakt s djetetom ,koje joj je stavljeno na prsa ,a operacija je urađena brzo u opuštenoj i relaksiranoj atmosferi, te da nije imala nikakve tegobe.

Trudnice2021

I Lamija Šljivo, dijeli svoje pozitivno iskustvo ovakvog poroda i svima ga preporučuje. Kaže da se osjeća kao da nije operisana, od dolaska u sobu je uz svoju bebu koju je počela odmah dojiti, nema bolove i sprema se za izlazak kući. Za profesionalno i ljubazno osoblje ima samo riječi hvale.

Dr. Elma Vukotić, šefica Odjeljenja za anesteziju i intenzivnu terapiju Opće bolnice, objašnjava da se svakoj trudnici , kojoj je indiciran operativno završavanje poroda carskim rezom, detaljno pojasne prednosti spinalne nad općom anestezije, i pacijentici se da na izbor vrsta anestezije, ali sve ih se više odlučuje za spinalnu. Cilj nam je humanizirati porod, te našim pacijenticama pružiti sigurnu i bezbolnu uslugu, tako da im najznačajniji događaj u životu ostane u lijepom sjećanju.
Inače, prednosti spinalne anestezije su višestruke. Pacijentica je budna tokom operativnog zahvata ali nema boli, kontakt s bebom uspostavlja se odmah u operacionoj sali, a kući se odlazi nakon trećeg operativnog dana.
Porodilište Opće bolnice je srednje veliko porodilište u kojem se godišnje uradi oko 1500 poroda .Ovo Odjeljenje raspolaže sa ukupno 20 bolesničkih kreveta, a pacijenticama je na raspolaganju 7 konfornih dvokrevetnih soba sa kupatilom. Odjel ima porođajnu salu sa 2 porođajna boksa , i te salu sa porođaj u vodi, i operacionu saua za hitni carski rez, a u vremenu aktuelne pandemije i salu za porođaj covid pozitivnih pacijentica.
Porodilište je u velikoj porodici „Prijatelja beba“ (Baby Friendly Hospital) ,koja podrazumijeva afirmaciju dojenja i majčino mlijeko kao najvećeg dara prirode.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI