VdelegCov2

Tokom današnjeg obilaska Covid bolnice-izolatorija u sastavu Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, Olav Reinertsen , norveški ambasador u BiH je izrazio veliko zadovoljstvo urađenim poslom , koji je nastao kao rezultat dobre dugogodišnje saradnje njegove zemlje, UNDP-a i Vlade Kantona Sarajevo .
Naglasio je da je norveška vlada obezbijedila finansijska sredstva i za nabavku moderne medicinske opreme ,za ovaj izolatorij, koja će se koristiti isključivo za liječenje pacijenata od COVID-19.
Koronavirus ne poznaje granice i svi moramo sarađivati, kazao je ambasador i dodao da Norveška pomaže i druge bolnice u BiH te je pozvao građane BiH da poštuju preporučene mjere zaštite.
I Steliana Nedera, rezidentna predsjednica UNDP-a u BiH je bila u današnjoj delegaciji koja je posjetila Opću bolnicu. Uz sve pohvale za urađeni posao istakla je i značaj otvaranja Covid bolnice –izolatorija ,jer će se povećati broj bolničkih kreveta za smještaj pacijenata te da će se u ovom prostoru i nakon COVID-19 moći liječiti pacijenti od drugih infektivnih bolesti.
Premijer Vlade Kantona Sarajevo, Marijo Nenadić je ovom prilikom podsjetio da su radovi na adaptaciji bivše garnizone ambulante urađeni u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) te da su krenuli prije par mjeseci i da ga raduje činjenica da će za desetak dana biti sve završeno . Vlada KS za ovaj projekat je izdvojila 1 milion i 150 hiljada KM te omogućila zapošljavanje nedostajućeg medicinskog kadra-kazao je Nenadić.
Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, v.d. direktora Opće bolnice srdačno se zahvalio norveškoj Vadi i norveškom ambasadoru, UNDP-u i Vladi Kantona Sarajevo na pomoći da se uspostavi Covid bolnica čime će se kapaciteti za liječenje Covid pacijenata proširiti za 44 bolesnička kreveta a okončanjem druge faze i adaptacijom prvog sprata istog objekta na 100 postelja.