pressCov

Novoformirani Infektivni odjel za liječenje lakše i srednje teških covid pacijenata u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ je popunjen, saopćio je na današnjoj press konferenciji prim. dr. Ednan Drljević, infektolog i voditelj ovog odjela. On je uputio ultimatum Kliničkom centru Sarajevo da hitno otvori svoju Infektivnu kliniku i da se raspodijela srednje teških i lakših covid pacijenata vrši prema naredbi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH prema kojoj sve bolnice i klinički centri trebaju da osiguraju 30 posto bolničkog kapaciteta za oboljele od koronavirusa. Praktično to znači da Opća bolnica mora osigurati 102 kreveta, a KC 450.
-Skupština Kantona Sarajevo je donijela odluku da ovo bude  Kantonalna bolnica i time smo mi jedina odgovorna bolnica, a Klinički centar je uslužna bolnica. To znači da mi liječimo sve pacijente koje možemo, a koje ne možemo šaljemo na Klinički centar ili u neku drugu ustanovu - kazao je dr. Drljević.

Svi oboljeli od Covid-19. predviđeni za hospitalizaciju, trebaju se uputiti na kliniku Podhrastovi, ,gdje će se vršiti dalja trijaža.Najteži pacijenti i kritični pacijenti trebaju ostati na Podhrastovima, zbog respiratorne i kiseoničke podrše , a lakši i srednje teški pacijenti uputiti u omjeru 45 u Klinički centar u Covid bolnicu , a 10 u ovu bolnicu-kazao je Drljević.Kada se na taj način u potpunosti popune kapaciteti,   to jest kada bude 450 pacijenata u KC i 102 u kantonalnoj bolnici, tek tada dolazi u obzir , u katastrofičnom scenariju, smještaj pacijenata u hale, škole ili obdaništa.

Medijima se obratio i prim. dr. Dragan Stevanović, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH , i donedavno uposlenik Opće bolnice a sada član Senata ove Ustanove.

-Mora se poštovati i izvršavati naredba Kriznog štaba FBiH. S obzirom da Kanton Sarajevo nema ministra zdravstva, pozivam onog ko je izdao naredbu da obiđe obje bolnice u Sarajevu i ustanovi da li se poštuje naredba. Za one koji ne poštuju naredbu postoji zakonski definisana krivična odgovornost i sankcija-, kazao je Stevanović.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI