IzolatorijOBS

Sa izvijesnim zakašnjenjem planirani radovi u Izolatoriju za liječenje covid pozitivnih pacijenata u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" su nastavljeni nakon prethodno završenih administrativnih procedura i odabira najpovoljnijeg izvođača radova. U ponedjeljak , ove sedmice je održan radni sastanak predstavnika svih učesnika u ovom procesu: projektanata, izvođača radova i nadzornih inženjera iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, UNDP-a i Opće bolnice.U ovoj , prvoj fazi planirano je osposobljavanje prizemlja Izolatorija u koji će se moći zbrinuti 44 pacijenta u kohortnom smještaju, sa lakše i srednje teškom kliničkom slikom ,te formiranje ambulanti i priručne laboratorije. Vlada KS je za prvu fazu adaptacije i rekonstrukcije Izolatorija Opće bolnice osigurala milion KM a cijeli posao vodi UNDP .
Nakon završenih građevisnskih i drugih radova objekat će se opremiti potrebnom medicinskom i drugom opremom a dio je već dobiven iz donacije Evropske unije ( 4 respiratora ). Uz medicinsko osoblje Opće bolnice u Izolatoriju bi svoje prvo zaposlenje, na šest mjeseci, trebalo dobiti 36 medicinskih radnika i to 12 ljekara i 24 medicinske sestre, koje bi plaćao Zavod za zapošljavanje KS u okviru programa borbe protiv pandemije Covid 19.
U drugoj fazi adaptacije Izolatorija Opće bolnice planiran je nastavak radova na prvom spratu. Kapacitet ovog dijela objekta je 100 kreveta a imao bi i operacione sale za hiruške pacijente koji boluju od zaraznih bolesti kao i za porodilje pozitivne na koronavirus.
Kada dođe do značajnog pada ovog oboljenja u Izolatoriju bi se osposobio mali infektivni odjel sa pulmologijom i odjelom za prljavu hirurgiju u kojem bi se liječili pacijenti od opasnih infektivnih bolesti i u slučaju pojave neke zarazne bolesti , pacijenti bi se mogli odmah hospitalizirati.
Prema očekivanjima Izolatorij Opće bolnice trebao bi biti završen i spreman za prijem pacijenata do kraja ove godine, a po ugledu na sarajevski i u drugim bh. sredinama izolatoriji će se graditi u blizini bolnica.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI