spiroOBS

Širom svijeta 14. oktobra se obilježava Svjetski dan spirometrije kada medicinski stručnjaci za plućne bolesti nastoje upozoriti javnost na problem širenja bolesti koje spadaju u pet najopasnijih: karcinom pluća, upala pluća, tuberkuloza, astma i hronične opstruktivne plućne bolesti-HOPB.

Spirometrija je metoda kojom se mjeri kapacitet pluća i brzina protoka zraka kroz dišne putove. Analizom brzine protoka zraka mogu se utvrditi razna stanja pluća poput astme, cistične fibroze i HOPB-a . Ovim se načinom mogu otkriti novooboljeli hronični plućni bolesnici.
HOPB je neizlječiva bolest praćena smanjenim i otežanim protokom zraka kroz disajne organe. Prvi simptomi bolesti su otežano disanje, gubitak daha i hroničan kašalj. Ako se bolest na vrijeme ne prepozna i adekvatno ne liječi, dolazi do pogoršanja funkcije disajnog sistema i razvoja brojnih komplikacija drugih organskih sistema.
S obzirom da je broj oboljelih i umrlih od opstruktivne bolesti pluća u porastu i da je to dominantno bolest pušača, prva preporuka zdravstvenih radnika je prestanak pušenja.