spiroOBS

Širom svijeta 14. oktobra se obilježava Svjetski dan spirometrije kada medicinski stručnjaci za plućne bolesti nastoje upozoriti javnost na problem širenja bolesti koje spadaju u pet najopasnijih: karcinom pluća, upala pluća, tuberkuloza, astma i hronične opstruktivne plućne bolesti-HOPB.

Spirometrija je metoda kojom se mjeri kapacitet pluća i brzina protoka zraka kroz dišne putove. Analizom brzine protoka zraka mogu se utvrditi razna stanja pluća poput astme, cistične fibroze i HOPB-a . Ovim se načinom mogu otkriti novooboljeli hronični plućni bolesnici.
HOPB je neizlječiva bolest praćena smanjenim i otežanim protokom zraka kroz disajne organe. Prvi simptomi bolesti su otežano disanje, gubitak daha i hroničan kašalj. Ako se bolest na vrijeme ne prepozna i adekvatno ne liječi, dolazi do pogoršanja funkcije disajnog sistema i razvoja brojnih komplikacija drugih organskih sistema.
S obzirom da je broj oboljelih i umrlih od opstruktivne bolesti pluća u porastu i da je to dominantno bolest pušača, prva preporuka zdravstvenih radnika je prestanak pušenja.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI