Dr. Jažić

Od prošlog ponedjeljka poslijepodne , ( 06. jula ove godine ), počelo je rt PCR testiranje hitnih pacijenata na Covi9-19. u Općoj bolnici ” Prim. dr . Abdulah Nakaš" Sarajevo, nakon što je ponovo aktiviran ugovor sa “zdravstvenom ustanovom Alea dr. Kandić” i dobivenih saglasnosti nadležnih institucija.

Testiranje nije komercijalno već se testiraju pacijenti koji trebaju hitnu operaciju. Na rezultateovog  testa se čeka tri do četiri sata. Do jutros, (ponedjeljak, 13. juli )  ukupno je urađeno 65 testiranja, saznajeno od prim.dr. Seada Jažića, šefa Odsjeka za mikrobiološku dijagnostiku Opće bolnice.

Dr. Ismet

Podsjećamo da ove sedmice, od subote, 18. jula Urgentni centar Opće bolnice počinje sa radom 24. sata svih sedam dana u sedmici i prijemom pacijenata koji su za hospitalizaciju na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite.

Međutim, preduslov da na pravi način odgovorimo postavljenim zadacima je kadrovsko popunjavanje , jer fali medicinskog kadra, kao i finansijska podrška, jer se povećava obim posla ali i troškovi. Novi način rada znači povećane troškove za lijekove, dijagnostiku, dupliranje broja dežura u svim službama bolnice te je neophodno   da ovaj proces prati i povećano finansijsko ulaganje.

-Radujemo se ovom početku , da budemo na usluzi pacijentima, i nadamo se da ćemo odgovoriti svim izazovima, ali uz punu podršku svih u zdravstvenom sistemu, kao i naših građana- kaže prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice.Naglašava da će se u Opću bolnicu primati svi građani Kantona Sarajevo koji pripadaju sekundarnom nivou zdravstvene zaštite.