Ismet3

Od jučer poslijepodne za urgentne pacijente u Općoj bolnici Prim. dr. "Abdulah Nakaš" Sarajevo je  počelo PCR testiranje na koronavirus . Menadžment ove zdravstvene ustanove, na čelu s prof. dr. Ismetom Gavrankapetanovićem, direktorom Opće bolnice, odlučio se na ovaj korak, nakon što je dobijena saglasnost nadležnih institucija. Tako će certificirana laboratorija u Općoj bolnici raditi svaki dan , 24 sata , kako bi se skratilo čekanje hitnim pacijentima na rezultate testa.

- Mogućnost da se u Općoj bolnici   testiraju pacijenti i da će rezultat testa biti u najkraćem mogućem roku , predstavlja veliku stvar i olakšanje i za pacijente i za zdravstvene radnike- kaže direktor Gavrankapetanović. Naglašava da je ovo posebno bitno jer se radi o urgentnim pacijentima koji su do sada morali čekati u Urgentnom centru i po nekolio dana rezultate testa. Pojašnjava da će se besplatno testirati pacijenti kojima je u tom trenutku najteže, a to su svi hitni slučajevi koji traže ostanak u bolnici ili hitnu operaciju u nekoliko minuta.

Gavrankapetanović kaže da će insistirati na daljoj proceduri testiranja u Općoj bolnici kako bi Kliničkom centru Sarajevo olakšali testiranje. Također se nada da će se u Općoj bolnici uskoro moći testirati i brisevi koje od građana uzimaju domovi zdravlja.