Ivan Keser ppt

Dr. Ivan Keser, specijalista anesteziolog na Odjeljenju za anesteziju i intenzivnu terapiju u Općoj bolnici „ Prim. dr. Abdulah Nakaš“, u okviru interne edukacije uposlenika ove zdravstvene ustanove , danas je održao predavanje o temi :“ Regionalna analgezija za prirodni porod “. Predavanju je prisustvovalo osoblje Odjeljenja za anesteziju i intenzivnu terapiju i Odjeljenja ginekologije i akušerstva , kojima su prenijeta iskustva u ovoj oblasti iz razvijenih zemalja s ciljem da se omogući porodiljama u BiH njihovo zakonsko pravo na neku vrstu analgezije za vrijeme poroda.
Ovom prilikom, pored ostalog, dr. Keser je podsjetio da prema deklaraciji Svjetske Zdravstvene organizacije (WHO) iz 2001. godine svaka žena ima pravo na bezbolan porod, kao i na odbijanje sedacije ako želi aktivno sudjelovati u vođenju i dovršenju svoga poroda.Naglasio je da je glavna indikacija za primjenu regionalne analgezije ublažavanje boli i lakše vođenje poroda.

-Primjena analgezije pri porodu nema samo svrhu humanog karaktera, već je i sredstvo kojim se izvođenje poroda može ubrzati i učiniti sigurnijim.Ne postoje okolnosti u kojima se smatra prihvatljivim da osoba doživi neliječenu snažnu bol, podložnu sigurnoj intervenciji, dok se nalazi pod liječničkom skrbi.
U nedostatku medicinskih kontraindikacija, zahtjev majke je dovoljna indikacija za ublažavanje boli tijekom porođaja-istakao je dr. Keser.

Integralno predavanje možete pogledati OVDJE!