undp 1

Predstavnik UNDP-a Siniša Ignjatić uručio je danas prim. dr. Zlatku Kraviću, direktoru Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ vrhunski anesteziološki aparat proivođača Getting. Radi se o donaciji iz kontigenta pomoći, koji je obezbijeđen sredstvima Evropske unije, za više medicinskih ustanova u BiH, u kojoj je pored medicinske opreme potrošni materijal i zaštitna oprema.
Direktor Kravić se ovom prilikom zahvalio Evropskoj uniji i UNDP na vrijednoj donaciji. Naglasio je da Opća bolnica uz današnju donaciju ima ukupno šest kvalitetnih anestezioloških aparata i da su svi instalirani na Odjeljenje za anesteziju i intenzivnu terapiju, gdje su inače smješteni najteži pacijenti. Iako je aparat bio namijenjen za teške pacijente oboljele od COVID-a -19. i nakon prestanka pandemije moći će se koristiti u zdravstvene svrhe i pomoći mnogim pacijentima.
Nabavka ovog ultrazvučnog aparat je realizirana preko ovlaštenog dobavljača medicinske opreme u BiH firme „Proma“ sa kojom je Opća bolnica i ranije sarađivala.
Inače, aparati i zaštitna oprema za medicinske ustanove u Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 800.000 eura dopremljena je u našu zemlju u drugoj polovini maja ove godine a šef Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini Johann Sattler je tokom primopredaje donacije rekao da Unija ovako ponovo konkretno dokazuje svoju spremnost da podrži Bosnu i Hercegovinu.