viber image 2020 05 26 12 17 37

Prim. dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš, pojasnio je danas za BHTV, da su tokom pandemije od koronavirusa u ovoj zdravstvenoj ustanovi na hospitalizaciji i daljem liječenju ostali teži pacijenti a da su pacijenti sa lakšom kliničkom slikom sa terapijom otpušteni na kućno liječenje. Naglasio je da među pacijentima ali i osoblju nije bila niti jedna zaražena osoba od Covida-19, jer su na početku pandemije poduzete sve preventivne potrebne mjere.
Dodao je da su svi pacijenti koji su upućeni na hospitalizaciju u Opću bolnicu testirani na Covid-19. Također, svim uposlenicima je mjerena tjelesna temperatura, a ta praksa je nastavljena i sada.
-Hitni hronični pacijenti, koji su trebali uslugu ljekara, u Općoj bolnici su je i dobili i bili su zbrinuti. Također, svaki pacijent sa uputnicom je pregledan u ovoj ustanovi- kazao je direktor Kravić. Ovom prilikom je podsjetio da je tokom pandemije bio odgođen hladni program, za koji inače ne postoji lista čekanja te da su izuzetak pacijenti sa Odjeljenja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju koji su tokom koronavirusa upućeni na kućno liječenje.
Od ranije je poznato da u Općoj bolnici postoje liste čekanja na Ortopediji za operacije kuka, kao i na Oftalmologiji za skidanje mrene, ali ovi pacijenti nisu životno ugroženi.
Od prošle sedmice u Općoj bolnici se rad odvija normalno i u punom kapacitetu. Neki pacijenti su već operisani, stižu novi i nema dugog čekanja, zaključio je Kravić.