MT 2020 3

Ove godine Međunarodni dan medicinskih sestara-tehničara, koji se obilježava svakog 12. maja , se održava pod sloganom „Sestrinstvo – glas koji vodi, sestrinstvom do zdravlja u svijetu“. Obilježavanje ovog važnog datuma se dešava u godini koju je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila Međunarodnom godinom medicinskih sestara/tehničara i babica, a u kojoj je zbog pandemije COVID-19 značaj medicinskih sestara postao očigledniji nego ikada prije.
Uz pomoć Projekta jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini (ProSes) večeras će Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i još nekoliko objekata u BiH zasijati za medicinske sestre/tehničare a za njih će biti osvijetljena i čestitka sa porukom: „Jednom kad sve ovo prođe, pamtićemo da ste bili tu za nas“.
Inače, medicinske sestre-tehničari su najbrojniji zdravstveni radnici koji čine skoro 60% radne snage u zdravstvu. U svijetu ih ima blizu 30 miliona, a u BiH oko 20.000. Imaju ključnu ulogu u promociji zdravlja, prevenciji bolesti, pružanju zdravstvene zaštite. Najbliži su pacijentu, a često su i prvi zdravstveni radnici sa kojima pacijenti ostvaruju kontakt.
MT 2020 2
Medicinske sestre i tehničari zaposleni u Općoj bolnici „ Prim.dr. Abdulah Nakaš“ su cijenjeni i prepoznatljivi zbog svoje stručnosti. Jedna od njih je i dipl. medicinska sestra Jasna Gavrankapetanović, inače odgovorna sestra na Odsjeku za pulmologiju, koja iza sebe ima bogato radno iskustvo u ovoj zdravstvenoj ustanovi, dugo 38 godina od čega su 33 bile na Odjeljenju intenzivne njege a 6 godina je bila glavna sestra Internog odjeljenja.
-Posao medicinske sestre/tehničara je zahtjevan i odgovoran i dobro ga može raditi samo osoba koja voli ovaj poziv i koja se može posvetiti svakom pacijentu- naglašava sestra Gavrankapetanović. Sjeća se da je od 1982 godine , od kada radi u Općoj bolnici, kao mlada osoba željna znanja ,prošla sve odsjeke od tadašnje nefrologije, gastroenterologije ,opće imterne medicine , hematologije i kardiologije, da bi njen rad bio prepoznat kao idealan za rad sa pacijentima na Internom odjeljenju. Sa kolegama iz bolnice praktično je oformila tim za intenzivnu njegu koji je odlično vodila više od tri decenije i koji je brzo postao prepoznatljiv na ovim prostorima.
Sestra Gavrankapetanović je uložila svo svoje znanje kako bi najbolje pomogla pacijentima a na intenzivnu njegu su smještavani oni najteži. Suosjećala je i sa njima i njihovim porodicama .I danas se sjeća imena mnogih pacijenata. Neke od njih sreće u gradu , izliječene i zdrave, i to je usrećuje.
Podvlači da u zdravstvu mora biti znanje, red, preciznost,ljubaznost i maksimalna posvećenost poslu . Vremenom se nauče nova znanja, ako čovjek želi, ali je edukacija cjeloživotna.
-Dan sestrinstva je prilika da se jače čuje njihov glas. On se profilira kroz Komoru medicinskih sestara/tehničara i velika je stvar postojanje strukovnog udruženja - naglašava Gavrankapetanović.Kaže da je 12 godina obavljala funkciju podpredsjednice Komore medicinskih sestara/tehničara KS, te je bila angažirana u još nekim tijelima Komore s ciljem da svojim znanjem doprinese poboljšanju sestrinstva u našoj zemlji. Ističe da se samo jedinstvenim i zajedničkim djelovanjem kao i dobrim međuljudskim odnosima može napraviti iskorak a da je prvi korak na tom putu profesionalnost.
MT 2020 1
Sabaheta Izmirlić, glavna medicinska sestra Odjeljenja za anesteziju i intenzivnu terapiju Opće bolnice u zdravstvu je 36 godina a od 1992. godine je na ovom Odjeljenju.
-Posao je težak i stresan jer se radi o najtežim pacijentima sa kojima proživljavate sva dešavanja ali i sa njihovom porodicom a to ostavlja trag i na naše zdravlje, jer vam nikada nije svejedno- kaže sestra Izmirlić. Pojašnjava da medicinska sestra koja radi na Odjeljenju intenzivne njege mora biti dobro educirana i da treba posjedovati stručna znanja i vještine jer se pacijent potpuno oslanja na njih. Ovaj posao se radi s ljubavlju i razumijevanjem i odnosom prema pacijentima kao da je vaš najbliži. Međutim, smatra da medicinske sestre/tehničari zaslužuju bolji status, ali da nadležne institucije očito nisu ovog mišljenja.
Kako god, medicinske sestre i medicinski tehničari su na svom radnom mjestu svaki dan i svaku noć svi 345 dana u godini, spremni da pomognu,olakšaju , ohrabre i daju nadu. Zbog svega, uz njihov Dan, upućujemo im iskrenu zahvalnost za sve što su uradili i što rade za dobrobit pacijenata.

Misija

Akreditacija OBS Akaz Small

Javne nabavke

JN OBS

Certifikat za kvalitet

AKAZ WEB 2014

Pisma pacijenata

Pisma pacijenata