SBgrMat

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), karcinom grlića materice drugi je najčešći karcinom kod žena mlađih od 45 godina i treći vodeći uzrok smrti žena, nakon raka dojke i pluća. Karcinom grlića materice je bolest koja se može spriječiti i izliječiti, ali zbog neredovnih ginekoloških pregleda ova maligna bolest bilježi značajnu stopu smrtnosti. S ciljem podizanja svijesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije a na inicijativu Evropske asocijacije za borbu protiv cervikalnog karcinoma – European Cervical Cancer Association (ECCA), od 2007. godine, tokom posljednje januarske sedmice ,ovom pitanju se posvećuje posebna pažnja.
Rano otkrivanje bolesti može spriječiti rak grlića materice. Ljekari apeluju na žene da vode računa o svom reproduktivnom zdravlju i da idu na redovne kontrole jer dobro organizirani skrining programi mogu da spriječe i do 80 odsto slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi.
Najefikasnija mjera prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa, ali imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda, budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV.
Ove godine Evropska sedmica borbe protiv raka grlića materice se obilježava od 20. do 26. januara.