gin2018 2

U organizaciji Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo održan je workshop iz napredne laparoskopije. Edukaciju je vodio prof. dr Edin Alagić, specijalista ginekologije i akušerstva, koji živi i radi u Oslu, Norveška.
Do saradnje je došlo tokom ranije posjete prof. Alagića, Općoj bolnici
koji je rado pristao da sarajevskim kolegama prenese svoja znanja iz napredne laparoskopije te im je omogućeno da asistiraju i prisustvuju planiranim operativnim zahvatima.

Inače, laparoskopija je minimalno invazivni operativni zahvat. U odnosu na klasičnu laparotomiju prednost laparoskopije je kratak boravak u bolnici (jedan ili dva dana, ovisno o opsežnosti operativnog postupka) te vrlo brz oporavak i vraćanje pacijenta uobičajenim aktivnostima .
Ovom operativnom zahvatu su podvrgnute tri pacijentice ,na osnovu ginekološkog nalaza i medicinske dokumentacije, sa kojom je upoznat gostujući profesor.
Kod dvije pacijentice urađena je totalna laparoskopska histerektomija
u skladu sa indikacijom, dok je kod treće pacijentice urađena laparoskopska miomektomija.
Postoperativni tok sve tri pacijentice je protekao uredno. Prvi postoperativni dan je prošao bez postojanja ikakvih tegoba a pacijentice su bile samostalno pokretne te su četvrtog postoperativnog dana otpuštene kući.
Prof. Alagić je ovom prilikom naglasio da je praksa u Norveškoj da se nakon totalne laparoskopske histerektomije (TLH ), pacijentice otpuštaju kući prvog postoperativnog dana.

gin2018 1

Tokom svog kratkog boravka u Općoj bolnici profesor Alagić je dao najviše ocjene za organizaciju ovog stručnog skupa . Također, je pohvalio organizaciju rada u operacionoj sali i profesionalnost medicinskog osoblja ginekologa, anesteziologa, anestetičara, instrumentara i medicinskih sestara.

Ova uspješno započeta stručna saradnja i edukacija, od koje će koristi imati i pacijenti i medicinsko osoblje, bit će nastavljena i u narednom periodu.