hrana 11

Pravilna i adekvatna ishrana je važan faktor u procesu liječenja. U Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” se vodi posebna pažnja i o ovom segmentu pružanja usluga našim pacijentima. Ishranu, odnosno dijetu, hospitaliziranom pacijentu određuje ljekar, koji je prethodno dijagnosticirao bolest. Kroz karakteristiku dijete data su upustva za vrstom, količinom i načinom pripreme određene hrane. Obroci su standardizirani tako da svaki mora zadovoljavati kaloričnu vrijednost hrane , prema dijeti koja je za svakog pacijenta drugačija i u zavisnosti je od njegove dijagnoze. Potom se , prema traženom jelovniku sa odjeljenja, hrana za pacijente priprema u bolničkoj kuhinji.

Doručak
Doručak se prema propisanoj dijeti sastoji od dva peciva uz koja se služi neki od namaza kao što je puter, eurokrem, med ili pašteta te salama, sir, kuhano jaje, kajgana sa sirom ili hrenovke sa senfom.Uz doručak je obavezan čaj , mlijeko, bijela kafa ili kakao.

Ručak
Ručak se sastoji od supe , glavnog jela i salate
Supe su mesne ( pileća, goveđa, sa knedlama ili od povrća te ragu čorba).
Na jelovniku za ručak se nalaze neka od kuhanih, pečenih ili dinstanih jela ,kao što je: musaka od krompira, čorbasti pasulj, pečena piletina sa restovanim krompirom, đuveč, dinstana riža sa faširanom šniclom, bosanski lonac, juneći odrezak sa špagetama, lešo teletina, dinstani grašak i pečeni krompir ,pileće pečenje, makaroni i goveđi gulaš, špinat i šnicla, pastrmka i krompir ,kupus kalja, dinstana boranija sa faširanom šniclom, krompir paprikaš ili pekarski krompir sa viršlama.

Salate
Salate se pripremaju od svježeg kupusa i drugog sezonskog povrća, pečenih paprika a može biti i kisela salata ( krastavac ili paprika ).


Večera
Makaroni i jogurt, hrenovke i krompir salata, musaka od karfiola, pura sa sirom i jogurt, riba i slani krompir, viršle kuhano jaje i sir, slani krompir sa sirom i pavlakom, uštipci sa sirom i sutlijaš,pohovana piletina i krompir salata,viršle i pekarski krompir, pržena salama sa jajetom i sirom, pljeskavica sa pavlakom, pire od špinata i jaje na oko, konzervirana sardina i kuhano jaje, pečena piletina i francuska salata, pašteta i sutlijaš.


Hrana se služi u sljedećim terminima:
• doručak – 8,30 sati
• ručak – 12,30 sati
• večera – 17,30 sati


U ovoj zdravstvenoj ustanovi od pacijenata se traži da poštuju sljedeća pravila:

  • za vrijeme boravka u bolnici se trebaju strogo pridržavati propisane bolničke dijete
  • zabranjuje se unošenje i primanje hrane koja je u suprotnosti sa propisanom medicinskom dijetom
  • pacijent ima pravo na ishranu koja je u saglasnosti sa njegovim svjetonazorom, ako nije u suprotnosti sa propisanom medicinskom dijetom
  • zabranjeno je unošenje i konzumiranje alkohola, droga i cigareta

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

E uputnica

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

“HOW TO LIVE A QUALITY LIFE IN OLD AGE”

Agining Oct2024 Page 1