OBPedijatrija

Svečanom otvaranju Odjeljenja pedijatrije Opće bolnice „Prim.dr.AbdulahNakaš“ Sarajevo ,odazvao se veliki broj osoba iz javnog i političkog života BiH. Prim.dr.Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice u svom obraćanju se ,pored ostalog, zahvalio svima koji su podržali ovaj veliki i značajan projekat za Kanton Sarajevo i BiH.On je podsjetio da se prije tri godine rodila ideja o otvaranju ovog odjela jer su se pedijatri žalili da imaju previše posla ,da ih je malo te da zbog smjene generacija nedostaje mlađeg kadra.Tada je odlučio da krene u formiranje Odjeljenja pedijatrije na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite . Za ovu ideju je dobio podršku tadašnje ministrice zdravstva Zilhe Ademaj i sadašnje Amele Sofić kao i Skupštine Kantona Sarajevo, koji su za ovu namjenu izdvojili oko 2,4 miliona KM .Kravić je naveo kako je ipak najveći problem bio nedostatak pedijatara ali da je i taj problem prevaziđen.
"Zaposlili smo pedijatre koji su iz raznih dijelova BiH . Uspjeli smo dobiti pedijatre koji žele isprobati novi pristup pedijatriji,imamo novu opremu i potpuno renoviran prostor. Odjeljenje raspolaže sa 15 terapeutskih kreveta.Dnevna bolnica Odjeljenja pedijatrije je novina, a uz nju je i savjetovalište te pedijatrijska ambulanta. Inače, Odjeljenje za pedijatriju čini Odsjek za prijem i dnevna bolnica, Odsjek za opću pedijatriju i Odsjek za neonatologiju .“
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo iz budžeta za 2019. godinu obezbjedilo je finansijska sredstva potrebna za nabavku opreme, dok je prethodne godine obezbjedilo sredstva za rekonstrukciju prostora.
Amela Sofić,ministrica zdravstva Kantona Sarajevo kazala je u svom obraćanju da je otvaranje odjela pedijatrije bilo gdje u svijetu državnički čin."Od danas, naš grad posjeduje još jedno dječije odjeljenje čime nastavljamo razvijati pedijatriju u našem kantonu. Animirat ćemo širu društvenu zajednicu da brinu o zdravlju i razvoju naših budućih naraštaja", poručila je Sofić.
OBPedijatrija4
U ime Skupštine Kantona Sarajevo, čestitke menadžmentu i uposlenicima je uputio i predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković. Izrazio je nadu da će se riješiti i pitanje liječenja naše djece u inostranstvu i da će to pitanje riješiti ova bolnica. Projekt od velikog javnog značaja pomogla je i kompanija Coca-Cola, koja je danas donirala inkubator za prijevremeno rođenu djecu u okviru kampanje „Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice“. „Sretni smo zbog činjenice da je zahvaljujući velikim trudom i naporima kolektiva Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ uspješno otvoreno Odjeljenje za pedijatriju. Ova godina je velika godina za lokalnu zajednicu i izuzetno smo ponosni na činjenicu da smo ovim projektom prvenstveno pomogli onima koji započinju svoje prve korake života i razvoja. Današnjom donacijom, također pružamo podršku i razvoju kapaciteta Opće bolnice kao i njenim stručnim medicinskim kadrovima, koji svakodnevno ulažu velike napore i brinu o prijevremeno rođenim bebama“, izjavio je Mirza Selimhodžić, direktor prodaje Coca-Cole HBC B-H Sarajevo.
OBPedijatrija2
Također, projekat su pomogle i studentice Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu Semra Zaimović, Šejla Manjgafić i Amna Delić, koje su besplatno oslikale prostor pedijatrije omiljenim likovima iz crtanih filmova a naši najmlađi sugrađani iz J.U. „Djeca Sarajeva“ sa maestrom Senadom Bostandžićem , svojim nastupom su uveličali današnji događaj.
Menadžment Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ sa uposlenicina nastavit će i dalje da razvija ovu zdravstvenu ustanovu, kako bi svojim sugrađanima osigurali što bolju zdravstvenu zaštitu.

Misija

Akreditacija OBS Akaz Small

Javne nabavke

JN OBS

Certifikat za kvalitet

AKAZ WEB 2014

Pisma pacijenata

Pisma pacijenata