Darivanje krvi1 

Odsjek za transfuzijsku medicinu (OTM) Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicine Federacije BiH, oraganizirao je za uposlenike ove medicinske ustanove drugu ovogodišnju   akciju dobrovoljnog darivanja krvi .

U današnjoj akciji je prikupljeno 15 doza dragocijene tečnosti .

Inače , akciji se odazvao 21 uposlenik, ali njih 6 nije moglo pristupiti akciji jer nije prošlo dovoljno vremena (3 mjeseca ) od njihovog posljednjeg darivanja krvi.

 Darivanje krvi2

Prim.mr sci.med. dr Mirza Begović, šef OTM, uz zahvalu svima koji su se odazvali ovom humanom činu, naglašava da je svaka nova doza krvi dragocijena ,posebno u ljetnom period kada se bilježe   nestašice . S obzirom da je vrijeme godišnjih odmora , današnju akciju ocjenjuje odličnom. Napominje da Opća bolnica, kao društveno odgovorna ustanova , svake godine upriliči tri akcije dobrovoljnog darivanja krvi te da je naredna zakazana za kraj ove godine.

 Darivanje krvi3

Svi dobrovoljni davaoci krvi prošli su istu proceduru koja podrazumijeva ljekarski pregled te popunjavanje upitnika, s ciljem da se zaštiti zdravlje davaoca kao i radi sigurnosti transfuzijskog liječenja bolesnika.

Iz Zavoda za transfuzijsku medicine FBiH naglašavaju da osobe koje su radile hidžamu ne mogu dati krv šest mjeseci nakon ovog čina.

Također, kod osoba koje konzumiraju nargilu može doći do povećanja nivoa hemoglobina u krvi što ih diskredituje da budu dobrovoljni davaoci.

Darivanje krvi4