20221115 125519

U Općoj bolnici „ Prim. dr. Abdulah Nakaš“ danas je održana sjednica Senata ove zdravstvene ustanove kojoj su prisustvovali i šefovi bolničkih odjela.
Prim. dr. Željko Ler, predsjednik Senata je iskazao žaljenje što nisu urodili plodom nastojanja da se Opća bolnica transformiše u kantonalnu te je izrazio nadu da će nova vlast u Kantonu Sarajevo završiti započeti posao .
Potom se prisutnima obratio prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice, najprije se zahvalivši uvaženim senatoricama i senatorima na dosadašnjoj saradnji te svim uposlenicima na predanom radu.
Ovom prilikom direktor Gavrankapetanović je prezentirao izvještaju o radu u 2022. godini. U izvještaju je pored ostalog naglašeno da je u odnosu na raniji period broj prijema na bolničko liječenje porastao skoro za duplo i da je u prvih devet mjeseci ove godine u Općoj bolnici bilo na hospitalizaciji 12. 428 pacijenata, a da je broj pruženih zdravstvenih usluga na bolničkim kabinetima narastao na više od milion ( 1. 113 437 .)

20221115 121810

Liste čekanja su  smanjene na svim  odjelima, a zapažen rezultat je ostvaren na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku. Broj pruženih usluga na ovom odjelu u proteklih devet mjeseci premašio je  80 hiljada .Slična situacija je i na Urgentnom centru ,Kabinetu za ortopediju, Kabinetu za ginekologiju i akušerstvo,Kliničkoj laboratoriji  ali i na drugim bolničkim odjelima.
Kao veliki uspjeh  u ovogodišnjem radu  direktor Gavrankapetanović je istakao iskorak koji je napravljen na  odjelu za gastroenterologiju, gdje su uvedene tri  visoko sofisticirane  procedure  čime je značajno   poboljšana dijagnostika i  tretman bolesti  probavnog trakta te  brže i efikasnije  liječenje  naših pacijenata. 
Podsjetio je da  je Opća bolnica  prva u regionu  uvela Motornu spiralnu enteroskopiju , Interventni  endoskopski ultrazvuk te  samostalan rad zahvata ERCP- metodom.
Kako bi odgovorili  zahtjevima  pacijentica i približili se  kvalitetom usluge razvijenim zemljama, anesteziolozi i ginekolozi Opće bolnica  omogućili su bezbolni porod dostupan 24 sata, a otvorena je  i  Ambulanta za terapiju boli. 
U ovoj godini je  uveden je  “ zlatni sat” u saradnji sa  Centrom za srce i zajedničko zbrinjavanje  pacijenata  sa akutnim  koronarnim sindromom.
Na Odjeljenju za ortopediju ponovo se rade operacije  ugradnje  vještačkog koljena, ugrađuju se proteze najnovije generacije, a  ortopedski tim  je počeo raditi   i operaciju skolioze uz pomoć novog uređaja  za neuromonitoring, kojim se prati funkcija kičmene moždine tokom operativnog zahvata. 
I na Odsjeku za kardiologiju su uvedene dvije nove metode: Stres dobutaminska ehokardiografija / DSE/, a otkriva  aterosklerotska bolest koronarnih arterija i        
Test  procjene Rezerve koronarnog protoka (CFR. )
  Pored toga  je otvorena   Dnevna bolnica  za onkološke, dijabetološke , gastroenterološke i druge pacijente koji  u  bolničkim uslovima i pod nadzorom ljekara i medicinskih sestara mogu dobiti svoju  terapiju i nakon   par sati otići  kući.
Medicinskih tim odjela za otorinolaringologiju je počeo  raditi  endoskopske operacije sinusa FESS, uz superviziju mr. sci. dr. Hasana Altumbabića, specijaliste otorinolaringologije sa UKC Tuzla, a na  pedijatriji je uvedena nova metoda- rana detekcija poremećaja sluha kod novorođenčadi , a koja povećava šanse za  izliječenje.
Od planova za narednu godinu  izdvojeni su sljedeći projekti:
Formiranje Veteranske bolnice ,   odjela Onkologije gdje bi se aplicirala kemoterapija  pacijentima  oboljelim od malignoma probavnog trakta i melanoma, otvaranje i opremanje Fonijatrijskog  kabineta, kadrovsko popunjavanje i  uvođenje novih usluga na Mikrobiologiji te osnivanje Kliničke  farmakologije.
Od građevinskih radova  planirana je adaptacija  i preseljenje  specijalističko- konsultativnog  segmenta ginekologije  na II sprat Upravne zgrade kojim će se  omogućiti adekvatnija usluga u primjerenijim uslovima, adaptacija hiruške intenzivne njege-formiranje Jedinice za   centralni monitoring pacijenata po najsavremenijim principima, rekonstrukciju odjela za Patologiju, popravka liftova i vešeraja.
Senat Opće bolnice  je pozdravio  impresivne rezultate  rada   i veliki iskorak koji je napravljen  u radu ove zdravstvene ustanove kao i planove za naredni period. 

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI