Temparatura

Velike vrućine i visok nivo UV zračenja mogu biti opasni ne samo za hronične bolesnike, djecu i starije osobe te je zbog toga potrebno da se pridržavamo sljedećih uputa.

Ne izlažite se suncu nepotrebno!

Što ako morate na sunce?
Ograničite vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate i izbjegavajte sunce od 10 do 18 sati,  kada su temperature najviše. Nosite lakšu, prozračnu i svijetlu odjeću koja odbija sunce. Smanjite tjelesnu aktivnost, a ako morate vježbati, popijte svakih sat vremena dvije do četiri čaše tekućine, najbolje ne previše hladnu vodu. Gazirane slatke sokove i pića izbjegavajte. Prekidajte povremeno aktivnost i odmarajte se.

Zaštitite kožu i oči!
Nosite šešir i sunčane naočale. Dijelove kože koji nisu zaštićeni odjećom kao što su nos, uši, vrat, leđa i gornji dio stopala treba premazati kremom s dovoljnom UVA/UVB zaštitom

Povećajte unos vode!
Za vrijeme velikih vrućina potrebno je piti više vode čak i ako ne osjećate žeđ. Ne konzumirajte tekućinu koja sadrži kofein, alkohol ili veće količine šećera, jer ćete povećati gubitak tekućine. Pijte blago rashlađene, ali ne i jako hladne napitke, jer oni mogu izazvati želučane tegobe.

Češće perite ruke i jedite lako probavljivu hranu!
Za velikih vrućina izbjegavajte tešku, kaloričnu, jako začinjenu i masnu hranu. Jedite redovno više manjih obroka. Namirnice treba da budu dobro oprane i termički obrađene. Održavajte higijenu ruku.

Posebnu pažnju posvetite novorođenčadi, djeci i starijim osobama!
Nikada ne ostavljajte djecu u zatvorenim automobilima. Zaštitite ih kremama sa najjačim zaštitnim faktorom. Novorođenčad i malu djecu do četiri godine ne izlažite suncu i osigurajte im dovoljan unos tekućine.
Vrućinu teže podnose osobe starije od 65 godina, posebno hronični bolesnici – srčani i plućni, kao i osobe sa visokim pritiskom.

Upozorenje pri korištenja automobila!
Preporučuje se dobro prozračiti automobil prije ulaska.. Kada se vozite, podesite klimu tako da temperaturna razlika ne bude prevelika. Nikad ne ostavljajte putnike u parkiranom vozilu, naručito djecu i starije osobe.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

Akreditacija OBS Akaz Small

LUNG HEALTH CONFERENCE

BIH web banner

 

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI