Simpozij u Zadru 1

Prošle sedmice u Bosni i Hercegovini i susjednoj Hrvatskoj su održani značajni stručni skupovi anesteziologa . U glavnom bh. gradu upriličen je Sarajevo anestezija forum (SAF), 14. put po redu, a vrhunske profesore za anesteziju i reanimaciju iz Evrope i svijeta te domaće stručnjake okupilo je Udruženje za razvoj medicinskih istraživanja BiH i Opća bolnica „ Prim.dr. Abdulah Nakaš“.Anesteziolozi iz Opće bolnice aktivno su učestvovali na oba skupa.
Zapaženu prezentaciju na Sarajevo anestezija forum je održala dr. Anida Jamakosmanović, specijalizantica anestezije u Općoj bolnici , a njen je rad bio o temi: Toničko klonički napad tokom spinalne anestezije prilikom carskog reza.
U isto vrijeme u susjednoj Hrvatskoj je održan Simpozij intenzivne medicine na kojem su aktivno učestvovale doktorice anesteziolozi iz Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, Stoja Erić i Ranka Krtinić te specijalizantica anestezije u ovoj zdravstvenoj ustanovi Edina Pajt.
Hrvatsko društvo za intenzivnu medicinu, Hrvatski liječnički zbor,koji je bio organizator stručnog skupa u Zadru je pored brojnih predavanja i razmjene iskustava, a povodom 30 godina hrvatske medicine, uručio zaslužnim pojedincima priznanja i zahvalnice, među kojima je i dr. Stoja Erić, šefica Odsjeka za anesteziju,reanimaciju i hirušku intenzivnu terapiju sarajevske Opće bolnice.
Ovo priznanje dr.Erić je uručila prof.dr.sc. Jasminka Peršec, dr.med. predstojnica Klinike za anesteziju i intenzivnu medicinu KB Dubrave( Zagreb ), a, u obrazloženju je navedeno da se dodjeljuje zbog dugogodišnje uspješne saradnje,razmjene iskustava u promicanju znanja iz oblasti intenzivne medicine.
Na Simpozijumu u Zadru iz Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, su uz dr.Erić prisustvovale i dr. Ranka Krtinić te specijalizantica anestezije u ovoj zdravstvenoj ustanovi dr. Edina Pajt,koja je održala predavanje.
Stručna i naučna zdravstvena edukacija ponudila je učesnicama oba skupa nova znanja i iskustva koja će zasigurno doprinjeti napretku medicinske usluge.