U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo u saradnji sa Univerzitetom Bezmialem Vakif Istanbul danas je održan stručni simpozij o najaktelnijim temama vezanim za Covid i postCovid te o najnovijim saznanjima iz oblasti robotike u ortopediji i traumatologiji.

IMG 9e4e0310f57369182887a848f9527407 V
Predavači su bili profesori iz najveće bolnice i Univerziteta Bezmialem u Islanbulu prof. dr. Rumeyza Kazanciogolu, inače rektorica Univerziteta i svjetski poznati nefrolog te prof. dr. Ibrahim Tuncay, ortoped i prorektor i prof. dr. Sedat Ziyade, torokalni hirurg .
O dosadašnjim iskustvima liječenja covid pacijenata u Općoj bolnici prezentacije su održali prim.dr. Ednan Drljević, dr. Anela Šubo i dr. Amir Selimagić.
Učesnike skupa je pozdravio prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice izrazivši zadovoljstvo zbog uspostavljene saradnje i što nakon 15 mjeseci možemo sjesti i licem u lice govoriti o svim aspektima Covida .
Upoznao je prisutne sa načinom organizacije posla u Općoj bolnici tokom pandemije i naveo je da je u posljednjih sedam mjeseci u Covid odjel ove zdravstvene ustanove iz Domova zdravlja i Hitne pomoći bilo upućeno oko devet hiljada ljudi , a da ih je 2100 primljeno na liječenje , dok je na dugotrajnom bolničkom tretmanu bilo 1600. Istakao je važnost saradnje i razmjene iskustava i znanja zdravstvenih profesionalaca, te da simpozij putem internet platformi uživo prati nekoliko hiljada ljekara.
Učesnike stručnog skupa pozdravili su i prof. dr. Haris Vranić, ministar zdravstva u Vladi Kantonu Sarajevo i prof.dr. Enita Nakaš, prorektor sarajevskog Univerziteta.

20210521 153819

Kako se moglo čuti iz svih izlaganja od Covid infekcije nije zaštićen nijedan organ te da je treći val pandemije bio najjači, a da su u ovom period bile izražene teške kliničke slike i kod mlađe populacije.

Prof. dr. Rumeyza Kazanciogolu je govorila o bubrežnim oboljenjima u Covid pandemiji, prof. dr. Sedat Ziyade o plućnim problemima i tumoru pluća u pandemiji a sarajevski ljekari o iskustvima i izazovioma sa kojima su se susretali tokom pandemije.
Simpozij je završen iznimno zanimljivim izlaganjem prof.dr. Ibrahima Tuncaya o robotičkoj navigaciji kod ugradnje proteza kuka i koljena i sindromom femoroacetabularnog kontakta i artroskopija kuka.
Na obostranu radost danas je potpisan ugovor o saradnji između sarajevske Opće bolnice i Univerziteta Bezmialem, koji podrazumijeva edukaciju medicinskog kadra u prestižnoj istanbulskoj bolnici.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI