Na adresu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš " u Sarajevu svakodnevno stižu brojna pisma zahvale pacijenata koji su se liječili u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Stručnost , profesionalnost, organizacija i ljubaznost kompletnog medicinskog i drugog osoblja se porede sa onima u svjetskim klinikama. U nastavku prenosimo jedno od njih, u kojem član porodice pacijenta koji se liječio u COVID Odjelu, iznosi svoje utiske nakon dužeg liječenja svog oca.

pismo cover

Poštovani doktori, sestre i svi uposlenici Opće bolnice,

U ime porodice Finci želim da vam se zahvalim na izvanrednoj medicinskoj stručnosti i ljudskosti koju svakodnevno iskazujete u tretmanu svih COVID pacijenta pod vašom brigom. Moj otac, Jakob Finci, je preležao COVID 19 i imao dug boravak u vašoj bolnici kroz koji smo moja porodica i ja licno iskusili profesionalizam svih zaposlenih u mnogim odjelima vaše bolnice. Nažalost, nismo zapamtili sva imena divnih doktora, doktorica, sestara i tehničara koje smo ja i moja familija kontaktirali u raznim odjelima kroz tatin boravak. Ali smo zapamtili da su uvijek profesionalno komunicirali i informirali nas o stanju pacijenta.
Sticajem okolnosti, sto zbog dužeg boravka na odjelu, sto zbog dužine i frekvencije doktorskih dežura, nekoliko ljudi iz vašeg medicinskog tima smo zapamtili i željeli bi da im se i ovim putem posebno zahvalimo za mnogobrojne primjere ljudskosti i medicinarske profesionalnosti.
Prvenstveno se zahvaljujemo Prof. Dr. Gavrankapetanoviću za uspješnu organizaciju i rad bolnice u ovim teškim okolnostima i Dr. Drljeviću za organizaciju infektologije/COVID odjela. Vaš konzilijarni pristup je, vjerujem, omogućio da svaki pacijent dobije potrebnu pažnju i da se brzo modifikuju terapije.
Dr Lejla Aganović-Sagdati, osim profesionalne medicinske intervencije koja je vjerovatno spasila život mog oca (jedna od nekoliko kritičnih odluka koje su vaš medicinski konzilij i vaši doktori donosili tokom Jakobovog boravka u bolnici) je školski primjer profesionalnog pristupa pacijentu i zabrinutim članovima familije. Pravilno odmjerena kombinacija empatije, stručnosti i samopouzdanja uvijek protkana dozom realnosti su svojstva koja krase njen rad i koja su nam uvijek davali i realnu sliku i nadu u oporavak - “perfect bedside manners.”
Jos jedna od stručnjaka u vašem timu koja je, uvjeren sam, svojom stručnošću spasila moga oca sigurne dijalize ili čak i goreg ishoda je Prof. Dr. Resić. Vama je već vjerovatno poznata njena stručnost u oblasti nefrologije koju smo mi spoznali kroz ovu nemilu epizodu. Ja bi također istakao njenu mogućnost i da sagleda i stručno, ali za familiju razumljivo, komunicira cjelokupno fizicko i psihičko stanje pacijenta kroz prizmu akutnih i hronicnih procesa. Njeno medicinsko iskustvo i eksperitza izvirali su iz svake interakcije koju smo imali. Ponekad su nalazi i vijesti bile zastrašujuće ali i tada su saopstavane sa velikom dozom razumijevanja za emotivno stanje familije. A ponekad, kad nije bilo novosti je i samo topla riječ ili poneko podijeljeno licno iskustvo bilo dovoljno da nam da nade i snage kroz 35 dana očevog boravka u bolnici.
Tu su naravno i mnogrojni članovi vašeg tima s odjela na kojima je moj otac boravio kraće koji su uvijek bili ljubazni i susretljivi i ulivali mi pouzdanje da mi je otac u stručnim rukama. Neki od imena koja sam zapamtio, molim sve vaše kolege s kojima sam komunicirao a koje nisam ovdje spomenuo da mi oproste, su doktori, Džambasović, Custovic, Đozic, Ismic, Gujic, Oruc, Bešlagić.
Ova moje odusevljenje vasim timom nije izneseno u poredenju s regionalnim bolnicama čije usluge nisam iskusio. Kako ja živim u Americi, kroz svoja poznanstva sam imao mogućnost da se savjetujem sa ljekarnika koji su liječili veliki broj COVID pacijenata, sto sam naravno činio. Svaki korak u vašoj terapiji, COVID proceduri i renalnoj terapiji je potvrđen od strane doktora iz Londona, New Yorka, Los Angelesa gdje su kao sto znate stotine hiljada pacijenata tretirani od ove opake bolesti/. Svaka vam čast sto u ovakvim uslovima idete u korak sa svjetskim trendovima. Jedina razlika između vaše svjetske usluge je par lijekova koja naša država na žalost nije u stanju da obezbijedi i koje niste imali i bosanski duh koji se uvijek pokaze u najtežim situacijama.

Hvala vam,
Porodica Finci