Covid 220 2020

U Covid odjelu Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo , na hospitalizaciji je ukupno 60 srednje teških i teških pacijenata. Tokom protekla 24 sata u Covid odjel je primljeno pet pacijenata, i isto toliko je otpušteno iz ove zdravstvene ustanove. Na intenzivnoj njezi su četiri pacijenta a u trijažnoj Covid ambulanti jutros su dva pacijenta.
Uz brigu o covid pacijentima u Općoj bolnici se sve vrijeme zbrinjavaju i drugi bolesnici ,koji zahtjevaju bolnički tretman. Za proteklih pet mjeseci i uvođenja novog režima rada (od 17. juli do 18. decembra 2020. godine ), u Općoj bolnici je pruženo više od pola miliona usluga (501 671. usluga).
U ovom periodu preko Urgentnog centra je bilo više od 14 hiljada pregleda a urađeno je 4078 operacija ( elektivne, hitne ,ambulantne). Na hospitalizaciji je bilo 5084 pacijenta, dok je liječenje završilo i otpušteno kući 5504 pacijenta.
Medicinsko i drugo osoblje Opće bolnice uložilo je ogroman rad i trud da odgovori postavljenim zadacima u složenim okolnostima u vremenu pandemije.
U proteklom petomjesečnom periodu najviše urađenih pregleda je bilo na Odjeljenju za radiologiju ukupno 34 975, slijedi Odjeljenje za hururgiju sa 21 021 pregleda te Odjeljenje za internu medicinu sa 11 136 i Odjeljenje za ginekologiju sa 5560 pregleda.
I na ostalim odjelima broj usluga se bilježi u hiljadama. Na Odjeljenju za neurologiju je pruženo 6 746 pregleda i usluga, Odjeljenju za intenzivnu njegu i terapiju (OET+spinalna anestezija+ pregledi) 3066 a Medicinsko-biohemijski laboratorij je uradio 22 196 usluga.
Ovim povodom prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, v.d. direktora Opće bolnice
čestitao je uposlenicima na izvanrednim postignutim rezultatim .
Također, je najavio ove sedmice otvaranje adaptiranog "Covid odjela- Infektivnog odjeljenja",koje je završeno u rekordnom roku.