Covid T

S rasplamsavanjem pandemije koronavirusa u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo u Covid odjelu broj hospitaliziranih srednje teških i teških pacijenata se kreće oko stotinu. Jutros je taj broj niži, u odnosu na jučerašnji dan, i iznosi 92 hospitalizirana pacijenta. Na ovom odjelu je u protekla 24 sata bilo 13 prijema i 18 otpusta kući.
Istovremeno, s povećanjem ovih pacijenata rastao je i nedavno formirani Covid odjel, kako prostorno tako i kadrovski ,prije svega internom preraspodjelom posla, jer se bolnica nije zatvorila za druge pacijente i u centralnom dijelu zgrade je nastavljeno redovno odvijanje posla.
Covid tim Opće bolnice čine profesionalci koji ulažu veliki rad i trud kako bi najbolje odgovorili aktuelnom zdravstvenom izazovu. Pored redovnog jutarnjeg brifinga na kojem se analiziraju nalazi i stanje hospitaliziranih pacijenata, iskustva i saznanja se razmijenjuju i sa eminentnim profesorima iz Amerike i Turske te Zagreba, Beograda i Banja Luke. Radi se o zdravstvenoj grupi vrhunskih ljekara koji nesebično dijele informacije i saznanja u tretmanu Covid-19.
Sa prestižne Mayo Klinike iz Amerike u ovoj grupi je prof. dr Ognjen Gajić, specijalista pulmolog, intenzivista koji se povremeno uključuje video linkom na bolničke sastanke Opće bolnice. Također je uspostavljena saradnja i sa istaknutim profesorima iz Turske koje predvodi doktor Bilgin Sait, specijalista interne medicine, inače vođa covid centra American hospital u Istanbulu. On je jučer sa svojim saradnicima, na upriličenoj video konferenciji, podijelio iskustva o liječenju covid pacijenata.