OBS i KS

Novoformirani Infektivni odjel za liječenje lakše i srednje teških covid pacijenata Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" je kapaciteta 30 kreveta. Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović , v. d. direktora Opće bolnice kazao je na danas održanoj press konferenciji da se posljednjih dana preuređivao prostor bolnice, i da je od danas spreman za prijem zaraženih pacijenata Covid-19 . sa lakšom i srednje teškom slikom.
Naglasio je da će Opća bolnica nastaviti da prima i druge pacijente , jer je u prethodnom periodu bio veliki broj zapuštenih slučajeva ,gdje nismo mogli pomoći pacijentima zbog zakašnjele reakcije.
-Zdravstveni sistem treba ostati otvoren sve vrijeme, nezavisno od epidemije, jer smrtnost od drugih oboljenja se ne zaustavlja time što liječimo ljude od samo jednog tipa oboljenja, u ovom slučaju COVID-a 19", kazao je Gavrankapetanović.
Od vlade KS je zatraženo zapošljavanje dva infektologa i nekoliko medicinskih sestara, dok se veći broj zapošljavanja očekuje kada bude završen Izolatorij, koji se intenzivno adaptira a otvaranje je planirano za decembar ove godine.
Prim. dr. Ednan Drljević , infektolog i voditelj Infektivnog odjela Opće bolnice je naglasio da će se u ovom odjelu liječiti lakše i srednje teški COVID-19. pacijenti, a tek kada bude osposobljen kompletan Izolatorij u ovoj zdravstvenoj ustanovi i teško oboljeli pacijenti.
Novinarima se obratio i dr. Sead Željo, predsjednik Upravnog odbora, istakavši da nema mjesta panici te da je zadovoljstvo raditi sa kolegama i ovim menadžmentom.
Novoformirani Infektivni odjel za zaražene koronom u Općoj bolnici je obišao i ministar obrazovanja KS Anis Krivić, koji od danas obnaša i funkciju v. d. premijera KS. On je poručio da je u posljednje vrijeme "prenapuhana priča o dešavanjima u KS, koja se tiču slobodnih kreveta i izolatorija".