Bebe2020 01

U protekla 24 sata, do jutros (19. 10.) na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ je rođeno 14 beba i to 10 djevojčica i 4 dječaka.
Porodilište Opće bolnice koje je formirano početkom rata 1992. godine danas raspolaže sa 20 kreveta. Pacijenticama je na raspolaganju sedam dvokrevetnih soba s kupatilom, ali zbog povećanog obima posla česte su situacije da se u sobe ubacuju dodatni kreveti , kako bi se svim majkama izašlo u susret. U sklopu Odjeljenja je adaptirana porođajna sala s dva porođajna boksa te operaciona sala za hitne carske rezove.
Porodilište u Općoj bolnici je više od dvije decenije u velikoj porodici „Prijatelja beba“ (Baby Friendly Hospital), koja podrazumijeva afirmaciju dojenja i majčinog mlijeka kao najvećeg dara prirode te je nosilac i akreditacije za kvalitet.
Svo osoblje Opće bolnice posljednjih mjeseci radi pojačanim tempom zbog velikog priliva pacijenata a svaki dan kroz dva trijažna punkta ove ustanove prođe oko 1100 pacijenata.