Gripa

Gripa je akutna respiratorna bolest koja se javlja u zimskom periodu, najčešće u epidemičnom obliku.
Postoje tri tipa virusa influence: A, B i C. Posljednjih godina najčešća oboljenja gripe uzrokuju virusi influence A i to: H1N1 ( svinjska gripa ) i H3N2 i tip B.

Gripa je zarazno oboljenje i prenosi se kapljičnim putem. Bolesnik je zarazan dan prije i 5 do 7 dana nakon početka bolesti.
Inkubacija je kratka i traje od 1 do 4 dana, nakon čega se javlja naglo visoka temperatura do 40, praćena kostoboljom, bolovima u mišićima i malaksalošću.Tek nakon tri dana jave se respiratorni simptomi: gušobolja, hunjavica, suhi kašalj.
Gripa je za razliku od prehlade teže oboljenje sa češćim komplikacijama osobito kod imunokompromitovanih i hroničnih bolesnika. Svinjska gripa je posljednjih godina ugrožavala i mlađu populaciju. Svake godine se registruju i smrtni slučajevi zbog teških komlikacija gripe.
Bolest se dijagnosticira na osnovu kliničke slike, epidemioloških podataka i uzimanjem brisa iz nazofarinxa.
Najčešće komplikacije bolesti su: bronhitis i pneumonija. Mogu se javiti kardijalne komplikacije: miokarditis i perikarditis, neurološke : encefalitis, Reyov sindeom (encefalopatija i ikterus ), očne komplikacije: keratitis i konjuktivitis.
Liječenje gripe je simptomatsko, preporučuje se mirovanje, unos tečnosti, toplih čajeva, konzumiranje voća i povrća. Za povišenu temperaturu preporučuju se antipiretici kao što su: Paracetamol, Ibuprofen, dok se ne smije uzimati Aspirin jer može dovesti do Reyovog sindroma. Pacijentima koji imaju hronično oboljenje infektolog ordinira antivirusni lijek Oseltamivir.
U slučaju pojave sekundarne bakterijske infekcije samo po preporuci liječnika ordinira se i antibiotik.
Veoma je važna prevencija gripe, a najučinkovitija je vakcinacija koja se osobito preporučuje hroničnim bolesnicima.
Potrebno je češće provjetravati prostorije, a u sezoni gripe izbjegavati veće skupove. U prevenciji širenja gripe može se koristiti po potrebi zaštitna maska, neophodno je češće pranje ruku i higijensko odlaganje upotrebljenih maramica. U ishrani treba konzumirati svježe voće i povrće i koristiti tople napitke.