MU 2016

U svijetu se 29. oktobar obilježava kao Svjetski dan moždanog udara, s ciljem upoznavanja javnosti o prirodi i visokom broju slučajeva moždanog udara, njegovoj prevenciji i tretmanu stanja. Obilježavanje ovog datuma je pokrenula Svjetska organizacija za moždani udar (WSO) 2006. godine .

Upozoravajući znaci moždanog udara:
SLABOST: iznenadna slabost ili trnjenje lica,ruke ili noge,posebno jedne strane tijela.
PROBLEMI SA GOVOROM: iznenadna zbunjenost,otežan govor ili razumijevanje.
PROBLEMI SA VIDOM: iznenadni problemi sa vidom na jednom ili oba oka.
GLAVOBOLJA: iznenadna jaka glavobolja
VRTOGLAVICA: iznenadna pojava otežanog hoda,posrtanje,gubitak ravnoteže, posebno u kombinaciji sa drugim znacima.


Moždani udar se može spriječiti ukoliko se ozbiljno shvate upozoravajući znaci i na vrijeme se potraži ljekarska pomoć. Do moždanog udara dolazi najčešće zbog začepljenja krvnog suda ili rijeđe pucanja krvnog suda u mozgu.
Moždani udar se može spriječiti ukoliko se otklone ili blagovremeno liječe uzroci kao što su pušenje, gojaznost, šećerna bolesti i, posebno, povišen krvni pritisak. Vrijeme potrebno za rehabilitaciju poslije te bolesti najviše zavisi od težine bolesti, a samo petina preživelih uspije da se u potpunosti vrati u normalno stanje.
Kada su u pitanju faktori rizika, stručnjaci ukazuju da među te faktore spadaju mnoge bolesti, stanja, okolnosti i životne navike pri čemu na pojedine faktore rizika, kao što su uzrast, pol i genetsko naslijeđe, nije moguće uticat.

Javne nabavke

JN OBS

UO OBS

Certifikat za kvalitet

AKAZ WEB 2014

Pisma pacijenata

Pisma pacijenata